Как обратното изкупуване на акции помогна на пазарната оценка на Apple?

3472
Как обратното изкупуване на акции помогна на пазарната оценка на Apple?

© Pixabay.com

За кратък период от време вчера Apple се превърна в първата компания в света с пазарна капитализация в размер на над 3 трлн. долара, преди в крайна сметка да затвори малко под тази пазарна оценка.

Неумолимото поскъпване на акциите на Apple е признак за силата на програмата за връщане на капитала на компанията.

В последните години Apple беше компанията от индекса S&P 500, която изкупуваше обратно най-много от собствените си акции.

Apple е похарчила 85.5 млрд. долара за обратното изкупуване на акции и 14.5 млрд. долара за дивиденти през финансовата 2021 г. (която приключи през септември). Apple харчи повече за обратно изкупуване на акции от други компании, които също купуват много от своите книжа, в това число Meta Platforms (бившата Facebook), Alphabet, Bank of America и Oracle.


Обратното изкупуване акции повишава цената на книжата, като намалява количеството акции на пазара, което на практика представлява връщане на средства на акционерите. Освен това, намаленият брой акции увеличава печалбата на акция - индикатор, който се следи от много инвеститори, които инвестират в стойност.

Apple започна да плаща тримесечни дивиденти и да изкупува обратно свои акции през март 2012 г. Оттогава до миналото лято компанията е похарчила над 467 млрд. долара за обратно изкупуване на акции, според S&P Global Market Intelligence.

Всъщност, от август 2018 г., когато Apple за първи път достигна пазарна капитализация от 1 трлн. долара, книжата на компанията са поскъпнали с 252%, в сравнение с увеличение на пазарната капитализация с около 200%. Това разминаване е пряк резултат от програмата за обратно изкупуване на акции, която е намалила книжата от около 19.4 млрд. в края на юни 2018 г. до 16.4 млрд. в момента.

Инвеститорите започват да гледат на акциите на Apple като на “актив убежище” или като на качествена инвестиция, благодарения на огромните парични потоци на компанията и на желанието й да връща тези средства на акционерите.

Може ли това да продължи?

Огромните парични потоци на Apple са една от причините, поради която инвеститорите смятат, че компанията може да продължи да харчи значителни средства за обратното изкупуване на акции, докато в същото време увеличава броя на служителите си и инвестира в развойна дейност.

Apple обяви парични потоци в размер на 104 млрд. долара за финансовата 2021 г. За сравнение, паричните потоци на други технологични гиганти, като Microsoft и Alphabet, бяха около 77 млрд. долара и 65 млрд. долара, респективно. 

Способността на Apple да генерира свободни парични потоци може също така да й позволи да продължи програмата за връщане на капитала, дори и когато постигне “нетна неутрална кешова позиция,” което главният изпълнителен директор Тим Кук е казвал, че означава, че общият кеш на Apple ще се равнява на нейните общи задължения.

Защо Alphabet не изплаща дивиденти?Има много технологични компании, които изплащат дивиденти на своите акционери. Alphabet (компанията, която притежава Google) обаче не е сред тях

През декември 2017 г., след като законодателни промени позволиха на компанията да премести по-голяма част от кеша си обратно в САЩ, Apple заяви, че планира вече да не поддържа огромните си кешови запаси и планира да върне средствата на акционерите с времето.

Темповете на обратно изкупуване на акции от страна на Apple незабавно се ускориха - от 33 млрд. долара през финансовата 2017 г. до 73 млрд. долара през финансовата 2018 г. Към октомври Apple е разполагала с нетен кеш в размер на 66 млрд. долара, обяви тогава главният финансов директор Лука Маестри.

Така нетният кеш на компанията е намалял от около 163 млрд. долара от времето, когато решението беше обявено.

През ноември анализаторът на Bernstein Тони Саконаги прогнозира, че Apple ще може да продължи да купува обратно между 3% и 4% акциите си до 2026 г. без да има нетни задължения. Apple вземаше заеми през последните години, за да изпълнява програмата си за връщане на капитали, но разходите й бяха компенсирани от наличния кеш, пише CNBC.

Apple обикновено информира акционерите за връщането на средства през април заедно с финансовите си резултати за второто тримесечие. Анализатори на Citi очакват Apple да обяви обратно изкупуване на акции за нови 90 млрд. долара и да повиши дивидента си с 10%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg