Каква е средната годишна доходност от S&P 500?

1506
Каква е средната годишна доходност от S&P 500?

Индексът S&P 500 е създаден през далечната 1926 г., като в началото в него са влизали само 90 компании, пише Investopedia.

Исторически погледнато, средната годишна доходност от 1926 до 2020 г. е в рамките на 10-11% на годишна база.

Ако обаче изчислим средната доходност за годините от момента на увеличението на компаниите в него до 500, или иначе казано - от 1957 години насам, то доходността пада на 8%.


Въпреки това тези 8% са в пъти повече от лихвите по депозитите, предлагани от банките в момента, както и два пъти повече от доходността, която имотите предлагат чрез отдаването им под наем.

Един от основните проблеми пред инвеститорите, които се надяват да получат доходност от около 8 или дори 10 процента на годишна база, е инфлацията. Ако коригираме доходността от създаването на S&P500 с инфлацията за този период, то тя ще възлезе на 7 на сто.

Изданието, което е специализирано в сферата на личните финанси, посочва, че таймингът при вложения в S&P500 е от съществено значение, като много трудно бихме постигнали подобна доходност, ако влизаме и излизаме често от пазара.

Ето защо редица големи инвеститори препоръчват вложенията ни на капиталовите пазари да се правят за възможно най-дълъг период от време. По този начин бихме ограничили възможността да влезем в „грешното време“ на пазара.

Инвестиционното гуру Уорън Бъфет, милиардерът Марк Кюбан и покойният Джак Богъл неведнъж са казвали, че най-доброто вложение са борсово-търгуваните фондове, базирани на S&P500.

Днес индикаторът е смятан за водещ икономически индикатор както за капиталовия пазар, така и за щатската икономика. Да, сините чипове от Dow Jones са по-представителни, тъй като в него са 30 от най-големите компании в САЩ, но широчината и различните сектори, обхванати в S&P500, го правят по-предпочитан за вложителите.

Седем идеи за инвестиции през 2021 г. Нека видим какви опции имаме за парите си през 2021 г.

500 компании, но не точно...

Ако си мислите, че броят на компаниите в S&P500 е точно 500, то грешите. В момента те са 505 на брой, тъй като част от компаниите, като Google, Discovery Communications и Berkshire Hathaway, има по няколко класа акции.

Инвестирането в индекса обаче означава, че ще трябва да заплатите и съответните комисиони за това. Ето защо е добре да се допитате за таксите, които ще платите, след като веднъж сте избрали своя лицензиран брокер.

Вложенията в борсово търгувани фондове са смятани за най-добрия и лесен начин за инвестиции от начинаещи инвеститори на борсата.

Рекордите

S&P500 отчете ръст от над 15% за 2020 г. спрямо 31% година по-рано. Общо 9 пъти само от 1970 г. насам индикаторът е постигнал доходност от над 30%, докато между 20 и 30% са отчетени през още 9 години.

Не трябва да забравяме обаче 2008 г., когато индексът загуби 37% от стойността си. 

15 бизнес идеи за под 10 000 лв.Част от тях дори изискват по-малко от 10 000 лв.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg