Какви ще са цените на петрола през 2021 г.?

693
Какви ще са цените на петрола през 2021 г.?

© Pixabay

Международният валутен фонд понижи своята прогноза за икономиките на страните от Близкия изток и Централна Азия, пише CNBC.

Настоящата прогноза предвижда свиване на икономиките от региона с 4.1% през 2020 г., което е с 1.3% повече от предходните данни, оповестени през април.

По-голям спад (5%) се очаква да отчетат страните от Арабския свят, се посочва още в анализа на МВФ, като една от причините за това са настоящите ниски цени на петрола в световен мащаб.

Какво предвиждат икономистите за цените на петрола за следващата 2021 г.?

Цените на петрола ще са важен фактор за възстановяването на икономиките на големите производители, като тук се включват страни, като Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Обединени арабски емирства, Бахрейн и Кувей, чиито приходи се формират основно от износа на петрол.


Цените отчетоха възстановяване от историческия спад през март, но стойността на петрола от тип Брент все още е на 40% по-ниски стойности от предкризисните нива. Към момента барел от този сорт се търгува за 42.34 долара.

Най-голямото петролно поле се изчерпва по-бързо от очакванотоТази седмица Саудитска Арабия отговори на много въпросителни около добива на петрол в страната

Прогнозата на МВФ за цените на петрола явно не показва сериозни повишения в следващите 12 месеца, тъй като според анализаторите те ще варират между 40 и 50 долара за барел. Припомняме, че големите петролни износители, като Саудитска Арабия например, се нуждаят от цени от 80 долара за барел, за да могат да балансират своя бюджет.

„Прогнозата ни за цените на петрола са между 40 и 45 долара за барел в началото на 2021 г., както и между 40-50 долара за цялата следваща година", каза Джихад Азур, директор на МВФ за региона на Близкия изток и Централна Азия.

Едно от нещата, които ще се особено важни при възстановяването на цените, е повишението при търсенето на горива. Това, както и още един фактор, а именно предлагането на алтернативни енергийни източници, ще са от съществено значение за цените през следващите тримесечия, посочва още той.

През септември от МВФ прогнозираха, че търсенето на горива в световен мащаб ще се свие до 91.7 млн. барела дневно. Настоящата прогноза е дори по-ниска, като се свива до 90.2 млн. барела, което е спад от 9.5 млн. барела от преди година. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg