Какво да очакваме от валутните пазари през 2022 г.?

673
Какво да очакваме от валутните пазари през 2022 г.?

© Pixabay

Ако капиталовите пазари въплъщават някакво чувство на доверие в световната икономика, то тазгодишната възвръщаемост предполага, че централните банкери са постигнали целите си за предотвратяване на превръщането на пандемията COVID-19 в многогодишна рецесия.

Икономиките от G10 се възстановяват и опасенията относно силата на възстановяването се изместват от безпокойството от покачването на инфлацията..
 
Разликите в производството – или как икономиките растат, в сравнение с потенциала си – могат да дадат известен смисъл за това дали централните банкери могат да отделят време за нормализиране на разхлабената парична политика или трябва да действат по-бързо в отговор на заплахата от инфлация, докато пропуските в производството са известни като трудни за прогнозиране.
 
Това се посочва във валутната прогнозата на Капман за 2022 г. 
 
Доларовият индекс
 
Oчаква се ръст на реалния БВП от 3.8% през 2022 г., но забавянето на възстановяването на услугите и продължаващите проблеми с веригата за доставки усложняват етапите на възстановяване от пандемията. Очаква се инфлацията да се забави до 4.5% след екстремен скок по-рано през 2021 г., но рисковете остават високи.
 
 
Очаквания за затягане на политиката на ЕЦБ
 
Политиката на ЕЦБ също се наруши от енергийния ценови шок и минимум 30 базисни точки повишение е очаквано за 2022 г.
 
Може би единственият сценарий за много по-силно евро през 2022 г. би бил силно възстановяване в световен мащаб, възраждане на еврозоната (както и през 2017 г.) и по-мека политика на Фед. С продължаващите нарушения на веригата на доставки, които се очаква да тежат върху растежа на производството на Европа през следващата година, подобен сценарий изглежда малко вероятен.
 
 
Британският паунд
 
Шумът около разпадането на търговските преговори между Европейския съюз и Великобритания трябва да повлияе на британския паунд толкова силно, колкото през 2019 г. Тогава паундът се търгуваше с 5-6% рискова премия към еврото.

Отчитайки как британската валута се търгува до сега тази година, очакваме, че умората от Brexit може да запази рисковата премия около 1-2%. Това означава, че 0.8650/8700 може да остане в горната част на търговския диапазон на EUR/GBP.
 
 
Независимо че инфлацията е по-ниска спрямо САЩ, централната банка на Англия реши да изпревари негативните последици, като вдигна основната лихва с 15 базисни точки и се очаква допълнително повишение от 50 базисни точки през 2022 г. От друга страна се очаква положително развитие по търговското споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз.
 
 
 

 


Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2022

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg