Какво да очакваме от златото и среброто през 2021 г.?

6754
Какво да очакваме от златото и среброто през 2021 г.?

Какво да очакват инвеститорите за цените на златото и среброто през следващите 12 месеца?

Допитахме се до анализаторите на един от водещите инвестиционни посредници у нас - Капман АД. 

Оттам посочиха, че още от 2018 г. поддържат „бичо“ становище за ценните метали, когато публикуват анализ за среброто, буквално на едно от историческите дъна.

Ето какво предвидиха от Капман за среброто през ноември 2018 г. Това беше потвърдено и в анализа им за 2020 г. за Profit.bgГрафика: tradingview.com

В сегашната пазарна среда бихме откроили три основни фактора, които влияят на цената, посочват от Капман:

1. Отрицателната зависимост между т. нар. реална (инфлационно индексирана) доходност и цената на ценните метали. В случая е показана 5-годишната реална доходност на американски ДЦК (червена крива, обърната скала).

Ако тази доходност се повиши, допускаме успокояване/корекция на цените на ценните метали.Източник: Crescat Capital, Bloomberg

2. Положителната зависимост на динамиката на паричната база (синя крива) и дълг на глобално ниво с цената на ценните метали.
Източник: Crescat Capital, Bloomberg

3. Отрицателната зависимост на намаления добив/предлагане на ценните метали с цената им. Долната графика показва прогнозите за продукцията на злато от 20-те най-големи компании в бранша до 2039 г.

Източник: Crescat Capital, Bloomberg

Също така златото обикновено е особено чувствително към движенията на американския долар, като на свой ред то води с около 4-5 месеца по-широкия комплекс от борсово търгувани стоки. В този смисъл, ние виждаме сериозен ръст на неотчетена официално инфлация.

От практическа гледна точка, според известния трейдър Лари Уилямс, четвъртък и  петък са най-удачните дни за покупка на злато.

Отчасти, това се обяснява с тенденцията големите бижутерските фирми да купуват ценния метал в края на седмицата с доставка в понеделник, за да минимизират  разходите за съхранение и обработка през почивните дни.

Източник: MoneyShow, Larry Williams

СРЕБРО

Добивът при среброто е значително нееластичен спрямо цената му, тъй като 75% от него идва като субпродукт на извличането на други метали. Също така, в последните години имаше значително съкращение на капиталовите разходи за производството на повечето борсово търгувани метали, което кореспондира с т. 3 от настоящия анализ.Източник: Incrementum, S&P Global Market Intelligence

Долната графика показва значителния възходящ потенциал на белия метал до достигане на медианата на съотношението Сребро/S&P 500 в близките години.Източник: Incrementum, Crescat Capital

От практическа гледна точка, Лари Уилямс предлага техническа система с над 90% успеваемост със следните параметри:

Купувай сребро, когато цената е над 185-дневна плъзгаща средна (зелена крива) и 12-дневния индикатор W% (лилава крива) е под 90. Изход от позицията е, когато индикаторът достигне 10.

Източник: Morning Star, Market Map

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Отново подчертаваме, че ключово за цената на ценните метали през 2021 г. очакваме да бъде движението на т. нар. реална лихва (за тази цел добре е да се следят американските облигации тип TIPS, Treasury Inflation-Protected Securities) и движението на американския долар.

Другите посочени фактори са относително по-дългосрочни.

В заключение, следната матрица би могла да послужи като отправна точка за начало на самостоятелен анализ между основните класове активи.

UBS: Купувайте злато сегаМеталът представлява “много добър хедж ” преди рискови събития, като изборите в САЩ, казват от UBS Global Wealth Management

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg