Какво се случи на БФБ от началото на пандемията?

1994
Какво се случи на БФБ от началото на пандемията?

Водещият индекс на Българската фондова борса SOFIX в момента се намира на ниво, което е с около 22% под това от началото на месец март, когато избухна пандемията от COVID-19 у нас.

Спрямо върха за 2020 г. от 585.73 пункта, достигнат на 21 януари, българският бенчмарк бележи понижение от 27.3 на сто.

За разлика от американските борсови индекси, които успяха изцяло да се възстановят от разпродажбите през февруари и март, и дори успяха да отбележат нови исторически рекорди, по-голямата част от европейските капиталови пазари не достигнаха нивата от началото на годината.


Германският DAX 30 към момента се търгува с 9.5% под върха от 9 февруари, френският CAC40 бележи спад от 18.6% за същия период, а британският FTSE 100 се понижава с 20.5 на сто.

Представянето на българските борсови индекси не е много по-различно като траектория от това на техните аналози в Западна Европа. Нещо повече - широкият индекс на БФБ BG40 бележи спад от 13.6% от началото на февруари, което е доста по-умерен спад, в сравнение с някои от останалите европейски индикатори.

И докато индексите бележат спад от началото на пандемията, изтъргуваните обеми на българския капиталов пазар отчитат сериозно увеличение. Общият оборот на регулиран пазар за периода от януари до октомри се повишава с над 20% спрямо съответния период на 2019 г., като достига 254.2 милиона лева.

Най-силен ръст се наблюдава през месеците април (над два пъти), юни (2.7 пъти) и юли (близо три пъти).

Същото важи и за броя на извършените сделки, като при тях увеличението в първите десет месеца на годината спрямо 2019 е с цели 43.8% - до 49 571. През март и април броят на трансакциите е регистрирал ръст от над два пъти спрямо миналата година.

Големият въпрос е дали тенденцията към повишаване на ликвидността ще може да се запази в дългосрочен план и да се превърне в двигател на възстановяването на пазара след разпродажбите през 2020 г.

Една от добрите новини на българския капиталов пазар беше свързана с IPO-то на Eleven Capital, което беше осъществено в разгара на първата вълна на пандемията от COVID-19 и показа, че въпреки негативните външни фактори, на борсата ни има "глад" за нови компании. Инвестиционният фонд успя да набере над 2 милиона лева. 

Ето какво следва за акциите и златото в следващите годиниСмята се, че Стенли Дракънмилър скъсява щатския долар и вярва, че победа за демократите на предстоящите избори може да навреди на акциите в дългосрочен план.

Бюлетинът на БФБ-София за третото тримесечие на тази година показа, че няма кой знае какви размествания в класацията на 10-те водещи компании по пазарна капитализация, в сравнение с периода от април до юни.

Чайкафарма Висококачествените Лекарства АД остава лидер с 1.09 милиарда лева, а на второ и трето място са съответно ЧЕЗ Разпределение България АД (424.16 млн. лв.) и Софарма АД (423.27 млн. лв.).

Топ 10 се попълва от Градус АД (338.62 млн. лв.), Еврохолд България АД (320 млн. лв.), Спиди АД (309.21 млн. лв.), Първа инвестиционна банка АД (281.77 млн. лв.), Велграф Асет Мениджмънт (280.06 млн. лв.), Холдинг Варна АД (256.84 млн. лв.) и Химимпорт АД (227.66 млн. лв.).

По брой на сключените сделки през третото тримесечие лидер е позицията на Сирма Груп Холдинг АД (688), следвана от Адванс Терафонд АДСИЦ (623), Трейс Груп Холд АД (593), Софарма (571), Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (563), Химимпорт АД (531), ПИБ АД (494), Елана Агрокредит АД (362), елелинк Бизнес Сървисис груп АД (360) и Доверие обединен холдинг (323).

За сравнение в периода април-юни в Топ 10 на позициите с най-много сделки влязоха ПИБ АД (1 988),   Химимпорт АД (1 430), Софарма АД (1 288),  Адванс Терафонд АДСИЦ (956), Доверие обединен холдинг (848), Монбат АД (794), Централна кооперативна банка АД (522), Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ (521), Трейс Груп Холд АД (482) и Софарма Трейдинг АД (436).

В заключение, ако трябва да обобщим, 2020 донесе на Българската фондова борса цял "букет" от предизвикателства и негативни фактори, свръзани с пандемията и предизвиканата от нея икономическа криза, но в същото време не липсваха и добри новини.

Едната от тях е, че в последните десет месеца българският капиталов пазар до голяма степен си върна корелацията със западноевропейските борси. А втората е, че въпреки разпродажбите през пролетта, изтъргуваният оборот и броят на сделките останаха доста по-високи, в сравнение с нивата от предходната година.

Дали обаче тази тенденция ще бъде "капитализирана" от инвеститорите на БФБ и в рамките на предстоящото (да се надяваме скорошно) възстановяване, предстои да разберем. 

Българският бизнес

Автор: Иван Нончев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg