Какво ще стане, ако юанът падне под нивото от 7 за долар?

1376
Какво ще стане, ако юанът падне под нивото от 7 за долар?

© Pixabay

Китайският юан регистрира рязък спад спрямо щатския долар в последния месец, което поставя под натиск финансовите регулатори в страната. Те трябва да решат дали искат да защитават на всяка цена психологическата бариера от 7 юана за долар, пише Bloomberg.

Само през май китайската валута загуби 2.5% от стойността си и е на път да отбележи най-силния си месечен спад от юли миналата година насам. Тя е и най-слабо представящата се парична единица в целия азиатски регион за изминалия месец.

Преди седмица юанът за кратко падна до петмесечно дъно от 6.9217 спрямо долара. Ако ескалацията на търговския конфликт между САЩ и Китай продължи, китайската валута може да падне и под нивото от 7 юана за долар, смятат анализаторите, цитирани от изданието. Те обаче не са единодушни по отношение на последствията от обезценката на юана.


Експертите на Citigroup считат, че пробивът на психологическата бариера ще предизвика разпродажби на капиталовите пазари и дори финансови трусове в Поднебесната империя. Анализите на Bank of America Merrill Lynch пък показват, че по-ниската стойност на юана е оправдана от по-слабия икономически растеж и че не би трябвало да се очаква масов отлив на капитали.

Със сигурност обаче рискът от интервенции от страна на китайската централна банка се увеличава с наближаването на ключовото ниво от 7 юана за долар. През последните години властите в Пекин на няколко пъти прибегнаха до разпродажби на доларови активи в опита си да подкрепят валутния курс. Това е третият път, в който валутата е на път да тества нивото от 7 юана за долар след шоковата девалвация от 2015 година.

"Основната разлика този път е свързан с търговския спор със САЩ. Ако погледнем към инструментите, с които Китай разполага, валутната девалвация е един от най-удобните. Въпросът е да бъде използван така, че да не "уплаши" целия азиатски континент", смята анализаторът на Bank of America Клаудио Пирон.

По думите му юанът може да се обезцени до ниво от 7.13 спрямо щатския долар, ако двете суперсили продължат да увеличават митата върху експортните стоки. През последния месец шансовете за спад под нивото от 7 юана за долар в рамките на една година се удвоиха и вече се оценяват на 38%.

Отслабването на китайската валута обаче наистина може да бъде обяснено с фундаменталните фактори. Икономическото възстановяване на Поднебесната империя загуби обороти още през април, а сигналите за това бяха свиването на износа и на индустриалното производство, както и по-слабите данни за продажбите на дребно. По тази причина някои експерти са на мнение, че дори да се стигне но нов срив във валутния курс, той няма да доведе до паническо "бягство" на капитали, подобно на това, което се случи преди четири години.  

Въпреки това Пекин полага всички усилия, за да избегне валутния срив в навечерието на срещата на лидерите от Г20, насрочена за края на юни. Китайският банков регулатор предупреди трейдърите, че ще претърпят сериозни загуби ако продават юани "на късо"*. Централната банка обяви, че ще издаде краткосрочни бонове на борсата в Хонконг, с които ще изтегли част от ликвидността на т. нар. "офшорен юан", който е достъпен за чуждестранните инвеститори. Освен това институцията запази дневния фиксинг на ниво под 6.9 юана за долар, въпреки че на спот пазара курсът се задържа под това ниво почти през цялата изминала седмица.

Как работи китайската валутна система? Китайският юан представлява нещо средно между конвертируема валута и такава с фиксиран курс


"Централната банка се опитва да забави темповете на обезценка на юана, но това е пазарна тенденция, която не може да бъде контролирана. Разбираемо е, че валутните пазари имат нужда да се адаптират към новите икономически реалности - балансът по текущата сметка преминава от излишък към дефицит, растежът са забавя, а притокът на чуждестранни инвестиции се забавя", изтъква икономистът Линан Лиу от Deutsche Bank.

Поевтиняващият юан обаче прави китайските активи по-малко атрактивни за чуждестранните инвеститори. Очаква се през май те да продадат акции на стойност 50 милиарда юана (около 7.2 милиарда долара), с което ще бъде "подобрен" рекорда от предходния месец април. Тогава чуждестранните инвеститори ликвидираха позиции на стойност 18 милиарда юана (2.6 милиарда долара). Водещият индекс на борсата в Шанхай е на път да приключи месеца със спад от 5.3% - най-силният от октомври 2018 година насам.

Според експерта на BNP Paribas Чи Ло спадът на юана под ниво от 7 за долар може да има и позитивни ефекти. Един от тях е възможността управляващите във Вашингтон и Пекин да се върнат на масата на преговорите. Причината е, че рязката обезценка на китайската валута може да повлече след себе си и останалите парични единици от региона, което ще се отрази негативно и на американските финансови активи.

Във всеки случаи анализаторите, цитирани от Bloomberg, са единодушни, че Китайската централна банка няма да може дълго да задържа изкуствено валутния курс. Ако пазарният натиск продължи, спадът на юана под психологическата бариера от 7 за долар е просто въпрос на време.  

* "Късите продажби" са инвестиционна стратегия, при която трейдърът "продава" актив, който на практика не притежава, а взима назаем (например от своя валутен брокер) и впоследствие "откупува", надявайки се това да стане при по-ниска цена.  

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg