Капиталовият пазар в САЩ е по-надценен от всякога

1011
Капиталовият пазар в САЩ е по-надценен от всякога

© Pixabay

Капиталовите пазари в САЩ никога не са били толкова надценени, смята известният икономист и пазарен анализатор Джон Хъсман, цитиран от електронното издание MarketWatch.

Екстремни стойности, 30-годишен връх за бичите настроения и 16-годишен такъв за потребителското доверие са само някои от предупредителните знаци, които Хъсман прилага в подкрепа на своята теза. Той добавя и че движението на пазара „се е влошило в сектори, чувствителни към лихвените проценти“. Към миналия петък повече от една трета от щатските акции се намираха под 200-дневните си пълзящи средни стойности, отбелязва той.

Не се заблуждавайте от разцъфтяващите основни индекси. През миналата седмица повече акциите на Нюйоркската фондова борса, които удариха 52-седмични дъна, бяха повече от онези, които достигнаха 52-седмични върхове.

От няколко години Хъсман предупреждава за високите оценки на щатските капиталови пазари. Икономистът е грешил в прогнозите си – или поне е подранявал с тях – много пъти, отбелязва MarketWatch, но припомня два случая, в които се оказва прав – при сривовете от 2000 г. и 2008 г., които малцина други предвидиха.

Разбира се, мненията са безплатни. Фактите обаче са свещени, пише MarketWatch и представя няколко, които предполагат по-предпазливо поведение.

Според данни на Световната банка общият размер на щатският капиталов пазар в момента се оценява на над 150% до годишния брутен вътрешен продукт на страната. Това е далеч над нормата в исторически план и около нивата на пазарния екстремум от 2000 г. В миналото този показател е бил определян от самия Уорън Бъфет като добър индикатор за това дали пазарът е надценен.

Професорът по финанси от университета в Йейл Робърт Шилер пък обръща внимание върху това, че в настоящия момент S&P 500 се търгува на циклично-коригирано съотношение цена/печалба от 30, тоест почти два пъти от справедливата – в исторически план – стойност от 16 на този показател.

Друг тревожно обстоятелство е стойността на показателя на Федералния резерв „q”, който сравнява пазарните стойности спрямо реалните цени на корпоративните активи. В настоящия момент стойността на този показател е 1, което е далеч повече от историческата средна стойност от 0.65, макар че все още не е достигнала до нивата от 2000 г.

Ветерани в борсовата търговия отбелязват, че дори и щатският пазар да е надценен, нищо не може да му попречи да стане дори по надценен, преди да настъпи корекцията. Точно това се случи при кризите от 1929 г., 2000 г. и 2008 г. Но колкото повече се разтягат пазарните оценки, толкова по-опасна става ситуацията, отбелязва MarketWatch.

Нищо от това не доказва категорично, че настоящата еуфория на пазарите е неоправдана, но е нещо, което със сигурност трябва да имаме предвид.  Хъсман припомня думите на покойния инвеститор  сър Джон Темпълтън, който казва: „Бичите пазари се раждат в песимизъм, растат при скептицизъм, съзряват при оптимизъм и умират в еуфория.“

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg