Китай даде надежда на миннодобивните компании

683
Китай даде надежда на миннодобивните компании

© pixabay.com

Най-големите доставчици на желязна руда в Китай са оптимистични относно плановете на местните власти да въведат политики и стимули за подпомагане на стоманодобивната индустрия, тъй като страната е изправена пред икономически затруднения и турбуленции в имотния сектор.

Миналата седмица Пекин представи няколко стимулиращи политики, включително допълнителни 44 млрд. долара от банките за инфраструктура и инвестиции, които се отпускат след други 44 млрд. долара, анонсирани в края на месец юни, пише CNBC.

Макар да има несигурност относно силата на търсенето и производството на стомана в Китай, миннодобивни компании като австралийската Fortescue Metals Group смятат, че няма признаци, че търсенето е намаляло предвид ниските нива на запаси от желязна руда в китайските пристанища.


Пазарът е цикличен, основно се ръководи от прогнозата за производството на стомана в Китай… и ние видяхме, че Китай миналата година е произвел малко над милиард тона необработена стомана, каза главният изпълнителен директор на Fortescue Елизабет Гейнс, след публикуването на годишните резултати на компанията.

Според Гейнс, азиатската страна по всяка вероятност ще произведе сходно количество необработена стомана през тази календарна година.

Желязната руда е ключова съставка в производството на стомана, а последната служи като суровина в много от китайските индустрии, включително строителната.

Отслабването на търсенето и производството на стомана може да посочи слабости в китайската икономика и да навреди на приходите на миньорите на желязна руда, разчитащи на китайския пазар, най-големият потребител на желязна руда в света.

Миналата година Китай произведе 1,033 млрд. тона необработена стомана, регистрирайки първия годишен спад от 2016 г. насам.

Националното производство на стомана за първите седем месеца на тази година е намаляло с 6,4% на годишна база.

Китай обяви огромни инвестиции в инфраструктура, но пазарите не реагиратДържавният съвет на Китай обяви нови мерки за стимулиране на икономиката

В своята прогноза от края на миналата година Китайският институт за планиране и изследване на металургичната промишленост заяви, че очаква производството на Китай през 2022 г. да се забави до 1,017 милиарда тона - приблизително 1,5% спад спрямо предходната година.

На фона на нестабилно търсене на стомана в страната (провокирано от карантини заради COVID-19) доставките на желязна руда на Fortescue достигнаха рекордните 189 милиона тона през финансовата 2021/2022 г. Това позволи на компанията да регистрира вторите си най-високи печалби от 17 млрд. долара за същия период, показват финансовите резултати.

Около 88% от продажбите на желязна руда на Fortescue са за Китай. Печалбите на компанията обаче са под миналогодишните 22 млрд. долара поради падащите цени на желязната руда, които реагираха на смекчаването на икономическите условия в Китай тази година.

Китайският глад за суровини отслабва след десетилетия на растежРастежът на китайската икономика постепенно се забавя, а това може да доведе до сериозни последици

Друг ключов доставчик на желязна руда също заявява позитивна нагласа спрямо китайския индустриален сектор. Това е англо-австралийската BHP.

Главният й изпълнителен директор Майк Хенри каза по време на публикуването на годишните резултати на BHP преди две седмици, че очаква Китай да бъде „източник на стабилност за търсенето на суровини през следващата година, като подкрепата на политиката постепенно ще се затвърди“.

По думите му, дори по време на големите затваряния през второто тримесечие на годината, нивата на използване на пещите в Китай – или дейността на стоманодобивния завод – са били устойчиви.

Бразилската миннодобивна компания Vale Iron Ore, която е друг основен доставчик на желязна руда за Китай, също има положително отношение случващото се.

Изпълнителният вицепрезидент на Марчело Спинели вярва, че Китай все още е ангажиран с инфраструктурни инвестиции, въпреки че е имало забавяне. Той също така каза, че Пекин вероятно работи за разрешаване на кризата в сектора на имотите.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg