Климатичните промени могат да намалят добива на пшеница

1590
Климатичните промени могат да намалят добива на пшеница

© Pixabay

Добивът на пшеница може да се понижи със 7 на сто при всеки градус повече по Целзий, предупредиха експерти в проучване, публикувано в Берлин и цитирано от ДПА.

Все по-видимите промени на климата поставят на изпитание производството на пшеница, което може да спадне драстично.

Това се посочва в стратегически документ на "Инициатива за пшеницата", група от държавни и частни структури, занимаващи се с проучването на тази основна земеделска култура.


По-малката наличност на вода вече оказва значително влияние в напояваните региони и се очаква проблемът да се задълбочи с оглед на по-ниските равнища на подпочвени води и все по-малкото валежи, отбелязват авторите на доклада.

Най-вероятно ще се засили и натискът за намаляване на употребата на торове и пестициди като защитна мярка срещу замърсяването на околната среда.

Сред приоритетите на проучването са все по-голямото генетично разнообразие, изследване на структурата на корените и почвената биология, според документа.

Чесън вместо първоначална вноска и прасе бонус при покупка на имот в КитайНякои китайски строителни предприемачи полагат огромни усилия, за да привличат купувачи

Докладът е изготвен със съвместните усилия на изследователите на пшеницата, правителствени представители и фирми за отглеждане на растения.

"Инициатива за пшеницата" е създадена през 2011 г. и свързва помежду им изследователите на пшеницата по целия свят, като целта е да се популяризира хранителната безопасност.

През 2020 г. е имало около 770 проекта, свързани с пшеницата в Австралия, Канада, Китай, Испания и САЩ, според доклада, цитиран от БТА.

Почти половината от пшеницата, която се произвежда в света, се търгува на международно равнище за разлика например от ориза, който се консумира предимно от самите производители.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg