Колко щеше да донесе инвестиция в злато, S&P или биткойн за 7 г

3749
Колко щеше да донесе инвестиция в злато, S&P или биткойн за 7 г

© Pixabay

Въпреки че е ретроспективно и хипотетично, от време на време е полезно да се поглежда няколко години назад, за да се види как еднакви инвестиции в различни активи биха носили различна доходност във времето, пише Investopedia. Ако някой бе инвестирал 10 000 долара в злато, S&P 500 и биткойн през юли 2010 г., какво ли щеше да му донесе това в средата на 2017 г.?

Злато

Инвестиция в злато през юли 2010 г. на практика не би донесла никаква доходност до този момент. До 25 май 2017 г. инвестираните 10 000 долара са щели да бъдат 10 230 долара. Златото, считано за актив убежище, на практика се търгува без промяна в цената в последните седмици и месеци. От една страна златото се представя точно по начина, по който би трябвало да го прави един актив убежище – запазва стойността си в долари. Вглеждане по-отблизо обаче разкрива, че това не е точно така. Всъщност, ако бъдат отчетени някои пазарни промени и инфлацията, стойността на златото на практика намалява. Може ли все още да бъде считано за актив убежище?

S&P 500

Инвестиция от 10 000 долара в широк набор от акции от индекса S&P 500 през 2010 г. щеше да бъде много по-добро решение от инвестиция в злато. До 25 май 2017 г. тези 10 000 долара вече щяха да са 26 037 долара, според данни на Pension Partners. S&P 500 привлича повече внимание от обикновеното, тъй като хеджфондове се опитват в последните няколко месеца да не изостават от доходността бна индекса. Изведнъж фондовете, които следят представянето на S&P, са по-достойни за вниманието на инвеститорите от всякога, точно по тази причина.

Колко пари щяхте да спечелите, ако бяхте купили Coca-Cola?Бъфет обожава любимата си напитка и вече държи 10% от компанията

Биткойн

Инвестиция от 10 000 долара в биткойн в средата на 2010 г. щеше да донесе най-голяма доходност. Първоначално вложените пари щяха са се увеличили до над 309 млн. долара до края на май 2017 г. Как е възможно това? По-голяма част от тази доходност идва в последните няколко седмици от този период, когато криптовалутата поскъпваше с огромни темпове. Много инвеститори и финансови експерти считат биткойна и други дигитални валути за представители на нова тенденция във финансовия свят. Като най-ранната успешна и най-известна криптовалута биткойн привлича най-голямо внимание и най-голям инвеститорски интерес и регистрира най-голям скок в цената. Не е ясно обаче колко хора са имали предвидливостта и търпението през 2010 г. да инвестират 10 000 долара в прохождащата валута.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Биткойн ентусиаст
# 0
16:06 | 19 June 2017
Бихте ли обяснили на по глупавите като мен как точно се инвестира в биткойн?На коя борса се търгуват?Какъв им е тикерът?Има ли етф върху цената на биткойна?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg