Колко тежат икономиките на Италия и Гърция на Европа?

1305
Колко тежат икономиките на Италия и Гърция на Европа?

Тази сутрин бяха публикувани данните за PMI (Purchasing Managers Index) индексите в Европа. На пазарните участници е ясно, че трендът е низходящ, но резултатите са под очакванията, коментират от Капман Холдинг за Profit.bg. Прогнозата за съвкупния (composite PMI) индекс за Еврозоната беше за 53.0, но новите данни показаха 52.4. Както се вижда от долната графика, индексът е много тясно свързан (положително корелиран) с темпа на растеж на БВП. 

Италия и Гърция са двете страни от Еврозоната, които показват системно слаби резултати. Отделно от това, населението им има склонност да избира популистки партии. Долната графика показва реалния растеж на икономиките им, сравнени с тези на Еврозоната и САЩ, започвайки от 1995 г.Вчера Гърция получи одобрение от Европейския механизъм за финансова стабилност (European Financial Stability Facility) за облекчаване на нейния средносрочен дълг с 30%. В момента, без спомената редукция, съотношението дълг към БВП е около 180%.

В Италия съотношението дълг към БВП е 131%, но тепърва пазарните участници ще видят как ще се развие ситуацията след встъпването в длъжност на новото правителство, което открито не спазва ограниченията за размер бюджетен дефицит като процент от БВП.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg