Коя е най-добре представящата се акция в портфейла на Уорън Бъфет?

800
Коя е най-добре представящата се акция в портфейла на Уорън Бъфет?

© Pexels

Най-добре представящата се акция в портфейла на инвестиционното гуру Уорън Бъфет за последните три месеца не е Apple или Amazon, въпреки че книжата на технологичните гиганти достигнаха рекордни стойности през последната седмица.

Звездата в портфолиото на компанията му Berkshire Hathaway е Restoration Hardware, добавила 106% за последните три месеца.

Компанията произвежда луксозно обзавеждане, като сравнително отскоро е в портфейла на Оракула от Омаха, както често наричат Бъфет.

Berkshire първоначално закупи 1.1 млн. акции от компанията през първото тримесечие на 2019 г., а през следващото увеличи дела си до 1.7 млн. акции, представляващи 9% от капитала.


Малкоизвестна фирма заема и второто място сред най-добре представящите компании, като това е бразилската компания за дигитални разплащания StoneCo, отчела ръст от 81% в последното тримесечие.

Данни на Gurufocus сочат, че третото място е за куриерската компания United Parcel Service, чийто акции се повишиха с 58% в този период.

Това изглежда съвсем нормално, тъй като при пазарни оценки от над 1 трилион долара ръстовете при Amazon и Apple са по-бавни.

Въпреки това книжата на Apple поскъпнаха с 52% в последните три месеца, докато Amazon добави 37% към своята оценка.

10-те най-големи сделки на Уорън БъфетВ началото на този месец Уорън Бъфет осъществи най-голямото си придобиване от 2016 г., но стойността му дори не се доближава до най-голямата сделка, която е сключвал някога.

В този период пазарната капитализация на двете компании се повиши със съвкупните 1 трилион долара, като днес Apple се оценява на 1.93 трилиона долара, докато Amazon е с 1.58 трилиона долара.

Бъфет притежава 245 млн. акции от Apple, оценени на 112 млрд. долара, което прави компанията най-голямата инвестиция на Berkshire. Вложението в Amazon пък е за „скромните“ 1.7 млрд. долара.

Въпреки сериозните повишения, Restoration Hardware и StoneCo отчетоха съвкупен ръст на пазарните си капитализации от 10 млрд. долара.

Berkshire добави StoneCo към портфейла си през четвъртото тримесечие на 2018 г., закупувайки 14.2 млн. акции, или 5% от капитала на компанията. Този дял днес се оценява на 670 млн. долара. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg