Легендарен трейдър, спечелил милиарди, приключва с търговията

2093
Легендарен трейдър, спечелил милиарди, приключва с търговията

Дългогодишният трейдър и хеджфонд мениджър Луис Бейкън планира да върне капитала на инвеститорите си след 30 години инвестиции на пазарите.

Стъпката за приватизиране на Moore Capital ще отбележи края на една легендарна ера в компанията и ще последва няколко години на по-слабо представяне на фонда.

“Времето е благоприятно за предприемането на стъпка, която обмислям от известно време - да ‘приватизирам’ трите ни основни фонда, което означава да върна активите на клиентите,” пише Бейкън в писмо до клиентите си, цитирано от CNBC.


“Разочароващите резултати на тези фондове в последните няколко години очевидно обосновават това решение, нашето дългогодишно представяне е нещото, с което ние основно се гордеем,” продължава той.

“Голямата конкуренция за трейдъри, заедно с напрежението на клиентите относно таксите, доведе до един предизвикателен бизнес модел за фондове като нашите.”

Moore генерира нетна годишна доходност от 17.6% и обща доходност в размер на над 21 000% от създаването на своите основни фондове Remington, но доходността е едноцифрена и е ниска тази година, отбелязва мениджърът.

Бейкън, който основава Moore през 1989 г. с 25 000 долара, наследени от майка му, е считан за един от успешните трейдъри на своето време. Той популяризира търговията на “макро” основа, залагайки на всичко - от щатски акции до европейски акции и азиатски валути, въз основа на това какви са макроикономическите му очакванията в световен мащаб.

В първата цяла година на Moore неговият залог, че Садам Хюсейн ще нахлуе в Кувейт генерира 86% доходност, според писмо, в което Бейкън документира представянето на компанията си през първите й 20 години.

В писмото също така се казва, че 13 години по-късно, точните прогнози на Бейкън за пазарните събития, съпровождащи войната в Ирак, ще повишат доходността на фонда с 35%.

Неговият фонд също така успешно залагаше срещу японските пазари в началото на 90-те години, а преди време управляваше активи за над 10 млрд. долара.

Последното десетилетие обаче беше трудно за Бейкън, който не успяваше да реализира доходността си в исторически план вследствие на постоянно ниските лихвени нива.

Фонд на Moore, управляван от Бейкън, губи близо 6% през 2018 г. вследствие на два скока в пазарната волатилност; друг фонд на компанията, управляван от други мениджъри, отчита 3.3% отрицателна доходност, според Financial Times.

Бейкън обаче не е единственият фонд мениджър, който изпитва затруднения в последните години.

Милиардерът Лион Куперман обяви закриването на своя фонд Omega Advisors през лятото на 2018 г., заявявайки на клиентите, че не “иска да прекара останалата част от живота си в преследване на индекса S&P 500.”

Милиардерът Джефри Виник, който направи име като мениджър на фонда Magellan на Fidelity, заяви пред CNBC миналия месец, че закрива своя хеджфонд по-малко от година след повторното му пускане.

“През последните няколко месеца набирането на средства беше много по-трудно, отколкото съм очаквал,” заяви Виник в писмо до инвеститорите тази седмица.

“Средата за набиране на активи е много по-тежка, отколкото очаквах, а представянето на фондовете VAM, макар и добро, не предостави необходимата инерция за набирането на желаното от нас ниво на инвестиции.”

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg