Любимият индикатор на Бъфет показа колко надценени са акциите в момента

2217
Любимият индикатор на Бъфет показа колко надценени са акциите в момента

При положение че притежавате инвестиционната дисциплина на Уорън Бъфет, тогава може би е добре да увеличите процента на свободните си парични средства, като продадете част от портфолиото си, пише Yahoo Finance.

Препоръката идва на фона на рекордната стойност на любимия индикатор на Оракула от Омаха.

Познат още в инвестиционните следи като „индикатора на Бъфет“, той показва съотношението между пазарната капитализация на всички публични компании в САЩ спрямо БВП на страната.


Ако този показател е между 70 и 80%, значи е време да инвестираме в акции. Когато обаче той сочи нива от около 100 или над 100%, това ще рече, че вече поемаме по-голям риск с подобни инвестиции.

Рекордните стойности, отчетени на щатските борси, доведоха този показател до ниво от 194% - значително повече от 175%, отчетени в края на третото тримесечие на 2020 г.

Показателят също така е и значително по-висок от 159.2 процента, отбелязани по време на дот-ком балона.

Съвет от Уорън Бъфет как лесно да увеличите стойността си с 50%Ако не можете да общувате, това е все едно да намигвате на момиче в тъмното — нищо няма да се случи, казва милиардерът

„Капиталовият пазар е значително надценен, ако използваме индикатора на Бъфет“, казват анализаторите от GuruFocus. Вземайки предвид рекорната му стойност спрямо БВП на страната (в момента 194.6%), това би означавало, че по всяка вероятност доходността ще варира около -3% на годишна база, с включените дивиденти в това число.

„Показателят по всяка вероятност има органичения, които не може да ни покаже. Той обаче е най-добрата позната оценка за стойността на акциите, в който и да е момент“, обяснява Бъфет през 2001 г. в материал на сп. Fortune.

Ръстът на капиталовите пазари в САЩ идва на фона на очакваните нови стимули от страна на Фед, в опит да възстанови икономиката на страната, както и продължаващото действие на пандемията от COVID-19 в световен мащаб. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg