Масов отлив на капитали от облигационния пазар

1601
Масов отлив на капитали от облигационния пазар

Глобалните облигационни фондове станаха свидетели на масово изтегляне на средства през последната седмица, пише Bloomberg.

Отливът на капитали на седмична база до 14 февруари (от сряда до сряда) е петият най-голям в историята, показват данните на Bank of America Merrill Lynch. 
 
Изтеглените средства от облигационния пазар възлизат на над 14 милиарда щатски долара за последната седмица, като почти 11 милиарда от тях са от високорисковите дългови ценни книжа.

При тях седмичният отлив е вторият най-голям в историята. Облигациите с инвестиционен рейтинг обаче също не бяха пощадени. След 59 поредни седмици на ръст, в този сегмент се наблюдава декапитализация от 2 милиарда долара. 
 
В анализ на финансовата компания Thomson Reuters Lipper се посочва, че инвеститорите са продали американски "джънк" облигации за 6.3 милиарда долара. Става въпрос за най-рисковите дългови ценни книжа с висока доходност - сегмент, който бележи отлив на капитали вече пета поредна седмица.

Според Lipper за този период общата декапитализация възлиза на 15 милиарда долара. 
 
"В момента водещите фактори, които определят посоката на финансовите пазари, са очакванията за инфлацията и рисковете, свързани с предстоящите повишения на лихвените проценти. Малко е вероятно увеличаващата се волатилност при акциите и лихвените фючърси да не се пренесе и на облигационния пазар", казва Хенри Пийбоди от Eaton Vance Corp., цитиран от Bloomberg.

Неговият фонд управлява активи на стойност 400 милиарда долара. 
 
Доходността по 10-годишните американски държавни облигации продължава да се покачва, като в четвъртък достигна четиригодишен връх от 2.93%. Пазарът бе повлиян от данните за потребителските цени в страната, които отчетоха по-силен ръст от очакваното. 
 
В анализа на Bank of America се посочва, че подобен спад - едновременно на пазарите на облигации с инвестиционен рейтинг, на високодоходните книжа и на развиващите се пазари, не се е наблюдавал от последните президентски избори в САЩ през ноември 2016 г.

Единственото изключение от тази тенденция засега остават фондовете, инвестиращи в държавни ценни книжа - при тях се наблюдава прилив на инвестиции от 2.4 милиарда долара на седмична база.  
 
От банката посочват още, че въпреки възстановяването на широкия борсов индекс S&P 500 след срива в началото на февруари, тегленията на вложения от инвестиционните фондове продължават.

Инвеститорите са разпродали активи в американски акции на стойност 7.2 милиарда долара за последната седмица, докато при европейските и японските ценни книжа се наблюдава ръст на вложенията.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

DanielLycle
# 0
22:05 | 6 May 2018
если тебе мало еще виртуального сервера, то сдаю виртуальную инфраструктуру нужной конфигой. настрою Вы станете больше зарабатывать. Сервера размещаются на брендовом оборудовании имеется Дата-центр. Напишите в скайп seo pro1 Пишите промо код Алексей 980 висенНие скидки 20% Расскажите какой сервер вас интересует и вы его получите. Стоимость серверов самая разная дорогие и дешевые. Обращайтесь в скайп и менеджер вам все объяснит Если по скайпу не можете говорить предложим другие возможности связи
Thomaspaymn
# 1
16:03 | 29 March 2018
заказать продвижение сайта забайкальский край некоммерческие сайты логин в скайпе SEO PRO1
DwightGal
# 2
12:03 | 28 March 2018
заказать продвижение сайта минск логин в скайпе SEO PRO1
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg