Милионерите се страхуват повече отвсякога – 40% не инвестират

3834
Милионерите се страхуват повече отвсякога – 40% не инвестират

© Pixabay

Инвеститорското доверие на щатските милионери в пазарите е намаляло с рекордно много през май, което се дължи на опасенията около дисфунцията на правителството във Вашингтон.

Индексът на Spectrem Group, следящ инвеститорското доверие на милионерите в пазарите и икономиката, пада със 17 пункта, в сравнение с април. Това е най-големият месечен спад, отчитан някога от Spectrem Group.

Според проучването близо 4 на 10 (39%) милионери планират да избягват да инвестират през идния месец. Това е най-големият процент от декември 2013 г.

Основната причина за този спад е политиката и напрежението около управлението на администрацията на Доналд Тръмп.

Основното притеснение, изтъквано от милионерите като причина за това да се въздържат от инвестиции, е политическата среда.

"Въпреки че борсовите индекси са близо до рекордни нива, милионерите инвеститори стават все по-внимателни," споделя президентът на Spectrem Джордж Уолпър Младши. "Това вероятно се дължи на нарастващите опасения около отслабващата политическа позиция на президента Тръмп предвид скандалите напоследък, намаляващата вертоятност за съществена данъчна реформа в краткосрочен план, както и на притесненията около предложения наскоро бюджетен план."

Политическият песимизъм сред милионерите не се дължи основно на демократите, както би било предвидимо. Най-голям спад в доверието към пазарите проучването отчита сред милионерите републиканци.

"Милионерите републиканци смятат, че осигурили камарата на представителите, сенатът и президентството, но все още нищо не се върши, което в крайна сметка може да полвияе на икономическите им възгледи. Те се притесняват, че дисфункцията на правителството, която те определят като най-значителната заплаха за икономиката, може да застраши здравеопазването и важните данъчни облекчения, които пък отчасти стоят зад ръста на капиталовия пазар," според него.

Разбира се, пазарът продължава да расте в последните седмици, което не предполага за паника сред милионерите. Проучването пък обхваща нагласите само за едномесечен период.

Тъй като милионерите притежават по-голяма част от акциите и финансовите активи в САЩ, техният страх може да ограничи ръста на пазара в идните седмици и месеци.

Индексът на милионерите на Spectrem изчислява инвеститорските нагласи на домакинствата, които разполагат с 1 млн. долара или повече инвестируеми активи. Проучването е  проведено в периода 19 – 23 май.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg