Милиони нови инвеститори се включват в търговията на китайските борси

573
Милиони нови инвеститори се включват в търговията на китайските борси

© Pixabay

Милиони нови инвеститори са се включили в търговията на китайския капиталов пазар през 2020 година. Само през декември броят на индивидуалните участници на борсите в континентален Китай се е увеличил с 1.62 милиона, което е два пъти по-силен ръст от същия период на предходната година.

Това показват данните на Китайския централен депозитар, цитирани от CNBC. Институцията поддържа клиринга на сделките, сключени на борсите в Шанхай и Шънджън.

За цялата 2020 година капиталовите пазари в Поднебесната империя регистрират прилив на над 18 милиона нови инвеститори, с което общият им брой достига 177.77 милиона души. Това означава, че всеки месец на пазара са се включвали по около милион и половина нови участници.


Небивалият интерес към борсовата търговия се дължи на това, че много хора бяха принудени да останат по домовете си по време на пандемията и да търсят допълнителни източници на доходи. Освен това рекордно ниските лихви по депозитите карат много от вложителите да търсят по-добра доходност за своите спестявания.

Междувременно борсовите индекси в Китай изпратиха една от най-силните си години, като някои от позициите бяха сред най-добре представящите се в световен мащаб.

Широкият бенчмарк CSI 300, който включва най-големите 300 публични копании, чиито акции се търгуват на борсите в Шанхай и Шънджън, регистрира повишение от 27.2%.

За сравнение американският S&P 500 добави 16.26% към стойността си за същия период.

Освен това инвеститорите имаха и по-голям избор, тъй като в последните месеци много нови компании осъществиха първичните си публични предлагания на китайския капиталов пазар. На пазарите в континентален Китай и в Хонконг са осъществени 40% от всички IPO-та в световен мащаб през 2020 година, по данни на Ernst & Young.

На първо място е фондовата борса в Шанхай с 223 първични публични предлагания, а Шънджън е на трето място след американската Nasdaq.

UBS: Все още няма борсов балон, но предпоставките са налицеУлтраниските лихвени проценти и мащабните пакети от държавни стимули все още правят акциите атрактивни от инвестиционна гледна точка


Броят на китайските инвеститори в Хонконг също се увеличава през последната година, тъй като там се търгуват книжата на някои от най-популярните технологични и интернет компании като Tencent и Meituan.

В същото време китайското правителство иска да привлече финансовите потоци на водещите компании "по-близо до дома". През 2020 година силно се увеличи политическият натиск върху китайските корпорации да делистват книжата си от американските борси и да ги прехвърлят на местния капиталов пазар.

Успоредно с увеличаващия се брой на инвеститорите в Поднебесната империя се наблюдава и значителен ръст на изтъргуваните обороти. Тази тенденция се запази и в първите седмици на 2021 година.

Оборотите в Шанхай и Шънджън надхвърлиха сумата от 1 милиарда юана (154 милиона долара) в 11 от общо 13-те търговски сесии от началото на годината.

В четвъртък (21 януари) индексът Shanghai Composite премина психологическата бариера от 3600 пунка и достигна петгодишен връх, а водещият индикатор на борсата в Шънджън добави 7% към стойността си от началото на годината.

Широкият CSI 300 пък се намира на най-високото си ниво от януари 2008 година насам. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg