Молбите за помощи при безработица в САЩ със сериозен спад

1315
Молбите за помощи при безработица в САЩ със сериозен спад

Броят на молбите за обезщетения за безработица, подадени в САЩ през миналата седмица, отбеляза рязък спад спрямо предходната седмица, разкриха изнесените днес от американското Министерство на труда данни.
 
Според доклада на министерството, през миналата седмица в САЩ са подадени 235 000 молби за обезщетения, или с 19 000 по-малко от периода 31 октомври - 5 ноември. Това е най-ниската стойност от 1973 г., отбелязва Bloomberg. Средната прогноза на икономисти, анкетирани от агенцията, бе за лек ръст до 256 000.

Междувременно, четириседмичната пълзяща средна стойност на броя на молбите се понижи с 6500 - до 253 500.

Това е 89-ата поред седмица, в която броят на молбите остана под 300 000 – ниво, което се приема като знак за стабилен пазар на труда. Това е най-дългата подобна серия от 1970 г. насам.

В допълнение към тези данни Министерството на труда публикува и своя индекс на потребителските цени за октомври. Индикаторът отбелязва повишение от 0.4% спрямо септември, което подсказва, че инфлацията в страната се приближава към поставената от Федералния резерв цел.

Изключвайки традиционно непостоянните цени на храните и горивата, индикаторът отбелязва ръст от 0.1% което е с малко под очакванията на анализаторите за ръст от 0.2%.

Стабилността на пазара на труда и растящата инфлация засилват очакванията, че Фед ще повиши основния си лихвен процент през декември. Председателят на централната банка Джанет Йелън днес даде ясен сигнал, че Фед обмисля такъв ход.

Йелън каза, че повишение на лихвите може да дойде „сравнително скоро“, ако икономическите данни продължат да сочат към подобрение на пазара на труда и растяща инфлация.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg