Монбат и Индустриален Холдинг България се завръщат в състава на SOFIX

735
Монбат и Индустриален Холдинг България се завръщат в състава на SOFIX

Градус АД, Албена АД и Сирма Груп Холдинг АД ще отпаднат от състава на основния борсов индекс SOFIX, а на тяхно място в базата на пазарния бенчмарк ще влязат Софарма трейдинг АД, Монбат АД и Индустриален Холдинг България АД.

Решението е взето на заседание на Съвета на директорите на Българската фондова борса, съобщават от борсовия индекс.

Съставът на индексите на БФБ се преразглежда два пъти годишно и се променя в зависимост от броя на сделките и пазарната капитализация на компаниите. 

Ето и пълният списък на промените в борсовите индекси, които ще влязат в сила от 20 септември 2021 г.:


SOFIX

Туристическата компания Албена АД се завърна в SOFIX през март тази година, но се задържа в състава на индекса само шест месеца. Освен нея от него ще бъдат извадени производителя на хранителни продукти Градус АД и технологичната компания Сирма Груп Холдинг АД.

В индекса се завръщат производителят на акумулатори Монбат АД, който беше изваден от състава през март, и Индустриален Холдинг България. Освен тях в състава на SOFIX от 20 септември ще дебютира и Софарма трейдинг.

От началото на тази година SOFIX бележи ръст от 26.67 на сто.

BGBX40

В състава на широкия борсов индекс промените са четири - от 20 септември излизат Кепитъл Мениджмънт АДСИЦ, Холдинг Света София АД, Проучване и добив на нефт и газ АД и Кораборемонтен завод Одесос АД.

На тяхно място ще бъдат включени Илевън Кепитъл АД, ЕМКА АД, ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ и Инвестиционна Компания Галата АД.

BGBX40 бележи ръст от 27.69% от началото на годината.

BG TR30

В състава на BG TR30 също ще има четири промени. От базата на индекса излизат емисиите на 235 Холдингс АД, Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ, М+С хидравлик АД и Трейс груп холд АД.

На тяхно място се включват Инвестиционна Компания Галата АД, Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ, Софарма имоти АДСИЦ и Неохим АД.

От началото на 2021 г. BG TR30 бележи повишение от 27.19 на сто.

BG REIT

В състава на борсовия индекс, който следи движението на акциите на дружествата със специална инвестиционна цел, няма да бъдат извършвани никакви промени през септември, реши Съветът на директорите на Българската фондова борса.

Индикаторът регистрира ръст от 19.09% от началото на януари. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg