Morgan Stanley: Петролът ще поскъпне до 90 долара за барел

1759
Morgan Stanley: Петролът ще поскъпне до 90 долара за барел

© Pixabay

Търсенето на дизел и гориво за реактивни двигатели ще покачи цената на петрола от сорта брент до 90 долара за барел през 2020 г., според Morgan Stanley.

От инвестиционната банка преди това прогнозираха, че средната цена на брента ще бъде около 65 долара във всяко от четирите тримесечия на 2020 г. Петролът от сорта брент поскъпна до 3.6-годишен връх от 79.47 долара във вторник. Цената му не е нараствала до над 90 долара за барел от октомври 2014 г.

От Morgan Stanley обаче предупреждават, че запасите от средни дестилати, които включват дизела и горивото за реактивни двигатели, доближават петгодишни дъна, тъй като нарастването на търсенето на горива се увеличава. Рафинериите по света в момента изпитват затруднения да поддържат темповете на потребление, според банката.

"В следващите пет години очакваме затягане на предлагането на един конкретен продукт  - средните дестилати, да доведе до поскъпване на една конкретна суровина - суровия петрол - и най-вече на тези типове суров петрол, които приличат на брент," казва Мартин Ратс, анализатор от Morgan Stanley.

Това търсене ще се увеличи приблизително с 1.5 млн. барела на ден в резултат на по-затегнатите правила срещу замърсяване на околната среда в транспортната индустрия, прогнозират от Morgan Stanley.

През 2020 г., Международната морска организация (ММО) ще наложи нови стандарти за вредните емисии, които ще изискват корабите да инсталират пречистващо оборудване за двигателите си или да използват по-чисти горива с по-ниско съдържание на сяра. Според Morgan Stanley повечето транспортни компании ще изберат втория вариант, което на практика ще пренасочи търсенето от други типове горива към дестилатите.

В същото време по-голяма част от ръста в петролното производството в световен мащаб идва от течностите от природен газ и кондензати тип супер лек петрол. Това е проблем, защото нито една от тези течности не се използва за производството на средни дестилати, твърдят от Morgan Stanley.

Според оценки на банката, световното производство на суров петрол ще трябва да нарасне с 5.7 млн. барела на ден до 2020 г., за да задоволи нарастващото потребление на дестилати. От Morgan Stanley не смятат, че това е възможно.

"Ние очакваме производството на петрол в световен мащаб да се ускори отново, но то ще остане далеч под това ниво. От 1984 г. насам ръстът в световното производство на суров петрол за 3-годишен период е достигал това ниво само веднъж," казва Ратс.

Вчера от Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозираха, че добивът на петрол в страните извън ОПЕК ще нарасне с близо 1.9 млн. барела дневно тази година.

Недостигът на суров петрол ще помогне за увеличаването на цената на газьола до около 850 долара за тон, или с между 25 и 30% над днешните цени на суровината, пргнозират от Morgan Stanley. Това впоследствие ще покачи цената на петрола от сорта брент до 90 долара за барел.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg