Може ли биткойнът да съперничи на златото като безопасен актив

3229
Може ли биткойнът да съперничи на златото като безопасен актив

Биткойнът се приближи до рекордно високо ниво по време на азиатската сесия днес, макар и впоследствие да не успя да задържи позициите си.

Дигиталната валута се търгуваше на цена от 1131.17 долара, недалеч от рекордната стойност от 1165, записана на 30 ноември 2013 г. Към момента (15.05 часа) биткойнът се намира на ниво от 992 долара, което представлява спад от около 12% спрямо затварящото ниво от вчера.

Биткойнът изживя бурен подем през миналата година, когато растящите икономически и геополитически рискове накараха много инвеститори да търсят алтернативни активи, които да използват като безопасно убежище.

Но може ли биткойнът да съперничи в това отношение на традиционния безопасен актив – златото? CNBC разглежда този въпрос в свой материал.

„Когато съществуващите валутни системи изпитват проблеми, хората се обръщат към биткойна, както го правеха в миналото със златото,“ отбеляза съоснователят на биткойн борсата BTCC Боби Лий, който гостува в предаването на CNBC Squawk Box.

Китай и Индия са основни движещи сили за стремителния възход на криптовалутата. В Китай инвеститорите се насочиха към биткойна след обезценяването на юана и мерките от страна на местните власти за засилване на паричния контрол.

В Индия криптовалутата предизвиква все по-голям интерес като алтернативно хранилище на състояние, след като решението на местното правителство да изтегли банкнотите от 500 и 1000 рупии от обращение предизвикаха тежка парична криза в страната.

Биткойнът обаче има и своите недостатъци, които трябва да бъдат взети предвид, преди да се правят сериозни инвестиции.

На първо място, пазарната стойност на всички биткойни в обращение в момента е едва около16 млрд. долара.

„В сравнение с всички останали класове активи, особено неща като златото, акциите и недвижимите имоти, 16 милиарда е като капка в морето,“ коментира Лий.

Освен това трябва да отчетем възможността настоящият подем да е резултат от несъответствие между нивата на търсене и предлагане. През юни, вследствие на промяна в кода, управляващ криптовалутата, добивът на биткойн (процес, който включва разрешаването на сложни математически задачи) стана по-труден и по този начин се намали притокът на нов биткойн.

Не на последно място трябва да отбележим и изключително голямата волатилност на криптовалутата. Само за времето, необходимо за съставяне на този материал, стойността на биткойна се понижи с над 10% - от нива малко над 1100 долара до 992 долара в момента.

Биткойнът често бива разтърсван от събития, като кибер атаки срещу борси, търгуващи криптовалутата.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg