МВФ понижи прогнозата си за растеж на световната икономика

578
МВФ понижи прогнозата си за растеж на световната икономика

© flickr

Световната икономика ще постигне растеж през тази година, но въпреки това Международният валутен фонд демонстрира по-малко оптимизъм за икономическо възстановяване спрямо очакванията си от преди няколко месеца.

МВФ понижи прогнозата си за растеж на световната икономика до 3.3% през 2020 г. През октомври организацията очакваше глобалната икономика да постигне повишение от 3.4% през тази година.

Основни причини за понижението са забавяне на някои развиващи се пазари - като Индия, както и нарастващите социални вълнения по света, става ясно от най-новия доклад на МВФ за растежа на световната икономика, който беше представен вчера, предава CNN.

Очакваният ръст представлява подобрение спрямо 2019 г., за която се очаква да запише растеж от 2.9%, сочат данните на МВФ. На фона на прогнозния растеж, рисковете пред световната икономика остават налице. 

Пазарните настроения се подобриха, следвайки „ориентировъчните признаци“, че глобалното производство и търговия ще се подобряват оттук нататък, сочи докладът на организацията.

Пазарите получиха рамо от паичните стимули, „периодични благоприятни новини” от търговските преговори между САЩ и Китай и спад в напрежението по темата брекзит.

Въпреки това, прогнозите пред икономическите перспективи остават консервативни, като МВФ понижава очакванията си за ръст на световната икономика и за 2021 г. с 0.2 процентни пункта - до 3.4%.

„Все още се виждат малко сигнали за настъпване на повратна точка в данните за глобалната макроикономика”, сочи докладът.

Какво е МВФ?През миналата седмица се проведе годишната среща на Междуанродния валутен фонд, като това е първо такова събитие откакто фонда има нов управляващ директор – българката Кристалина Георгиева

Някои от най-важните развиващи се пазари в света изглежда не са толкова защитени от икономическата ситуация по света.

МВФ очаква БВП на Индия да скочи с 5.8% през тази година, което ще бъде растеж спрямо повишение от 4.8% през миналата година.

Въпреки това, настоящата прогноза е с 1.2 процентни пункта по-ниска от това, което очакваше МВФ в доклада си през октомври.

Според фонда вътрешното търсене в Индия „се е забавило по-рязко от очакваното” поради стрес във финансовия сектор и нисък кредитен растеж.

Очакванията за икономиката на САЩ са стабилни. МВФ понижава прогнозата си с 0.1 процентни пункта, до ръст от 2% през 2020 г.

Организацията повишава очакванията си за Китай с 0.2 процентни пункта - до повишение от 6% през тази година.

Прогнозата пред еврозоната е понижена с 0.1 процентни пункта, до 1.3% очакван растеж през 2020 г., става ясно от доклада на МВФ. 

Всичко по темата Прогнози 2020

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

mr scott
# 0
15:02 | 21 February 2020
Здравейте Ние предоставяме както дългосрочен, така и краткосрочен заем. Ние предлагаме обезпечени и тайни заеми с много ниски лихвени проценти от 2% годишно, лични заеми, заем за консолидация на дълга, рисков капитал, бизнес заем, корпоративни заеми, образователен заем, кредити за жилищни заеми по някаква причина! Имейл: accessloanfirm2030@gmail.com Ние сме надеждна алтернатива на банковото финансиране и процесът на кандидатстване е прост и ясен напред. Заемът ни варира от 1 000,00 до 25 000 000,00 евро. Повече информация: Ние бързо се превръщаме в индивидуален, дискретен, ориентиран към услуги избор на заеми за общи заеми. Компанията се обръща, когато традиционните източници на заем се провалят. Имейл: accessloanfirm2030@gmail.com Ако се интересувате не го правете не се колебайте да се свържете с нас с информацията по-долу от имейл: accessloanfirm2030@gmail.com WhatsApp: +79265038734 За разбирането, Мистър Скот Имейл: accessloanfirm2030@gmail.com
polkmnbb
# 1
18:01 | 23 January 2020
ГОТОВО МОЕТО ТЕСТИМОНИ, ДОБРИЯ ДЕН МОИТЕ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ ИЗПИТВАНЕ ЗА КАК ИЗПОЛЗВАМ КРЕДИТ ДА КУПУМ КЪЩА ОТ РЕАЛНА И ГЕНУЙНА ЗАЕМНА КОМПАНИЯ, ПОКАЗАНА Кредитна фирма на Ranner. Днес съм много щастлив и БОГ БЛЕС СИТИ БАНК КОМПАНИЯ. , Казвам се Катица Аз съм от българия Търся истинска компания за заем през последните 5 месеца, за да си купя къща всичко, което имах, беше куп измами, които ме накараха да им се доверя и накрая от деня, те ми взеха парите, без да дам нищо в замяна, всички надеждата ми беше загубена, обърках се и бях разочарован, никога не исках да имам нищо общо с компаниите за заем в интернет, така че отидох да взема назаем малко пари от приятелю, казах й всичко, което се случи и тя каза, че може да ми помогне, това тя знае компания за заем, която може да ми помогне с каквато и да е сума заем имам нужда от мен с много нисък лихвен процент от 2%, че тя просто получи заем от тях, тя ме насочи как да кандидатствам за заема, аз го направих точно както тя ми каза, кандидатствах с тях по имейл (rannerloan565@gmail.com) Никога не вярвах, но се опитах и ​​на моя най-голямата изненада получих заема в рамките на 24 часа, не можех да повярвам, отново съм щастлив и богат и благодаря на Бога, че такъв заем компании като тази все още съществуват при тази измама навсякъде, Моля, съветвам всички, които се нуждаят от заем, да отидат  (rannerloan565@gmail.com) те никога няма да ви провалят, и животът ви ще се промени, както моят. Бърз контакт (rannerloan565@gmail.com) днес и вземете вашия заем от тях, Бог да благослови фирмата за заем на градската банка за истинското им предложение за заем.  Уверете се, че се свържете с фирмата на Renner за заем, тъй като получих заема успешно от тази компания без стрес.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg