Наливат милиарди в най-големия суверенен фонд

2510
Наливат милиарди в най-големия суверенен фонд

© Pixabay.com

Норвежкото правителство обяви по-рано днес, че възнамерява да депозира 24 млрд. крони, или 2.9 млрд. долара, в своя суверенен фонд, както и нови 53 млрд. крони, или 6.4 млрд. долара през 2019 г. Това се случва само година, след като оттам бяха изтеглени 64 млрд. крони (7.7 млрд. долара), информира Bloomberg.

Фондът управлява днес активи на стойност 1 трилион долара и вече притежава 1.4% от акциите в световен мащаб.

След две последователни години на тегления на средства оттам, правителството взе решение да вложи над 9 млрд. долара за настоящата и следващата година, тъй като цените на петрола преминаха границата от 80 долара за барел.


Вноските във фонда ще му позволят в следващите месеци да инвестира повече средства, както в проекти от сферата на недвижимите имоти, така и да придобива нови дялове от компании, без да е зависим от евентуални продажби.

Правителството на Норвегия сподели и плановете си да похарчи 231 млрд. крони от приходите си от петрол, което ще доведе до формирането на балансиран бюджет.

Оттам очакват БВП на страната да се повиши с 2.3% през настоящата година и с нови 2.7% през 2019 г. Безработицата ще достигне 3.8% през 2018 г. и ще се понижи до 3.7% през 2019 г., а както знаем, под 4% се счита, че икономиката работи на пълна заетост.

Износът на страната се очаква да нарасне с 1.7% през 2018 г. и с нови 2.2 на сто през следващата година, а инвестициите в петролния сектор ще растат с 4.8 и 8.3 на сто.

Правителството направи и няколко промени в данъчната си политика, като корпоративният данък и данъкът върху доходите на физическите лица бяха намалени от 23 на 22%, а също така бе предложено и намаление върху данъка на по-заможните хора в страната.

“Икономиката се намира в период на възход, след като в последните четири години бяхме свидетели на спад в цените на петрола“, обявиха от финансовото министерство, като се похвалиха и с рекодните нива на БВП за страната.

Прогнозите са направени при цена на петрола от 70 долара за барел за настоящата и следващата година. Евентуални цени от над 80 долара, каквито са и в момента, биха донесли нови рекордни излишъци в бюджета на страната. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg