Наводненията в Либия повишават цените на петрола до 10-месечен връх

1225
Наводненията в Либия повишават цените на петрола до 10-месечен връх

© Unsplash

Световните цени на петрола се повишиха над 92 долара за барел във вторник за първи път от близо 10 месеца, тъй като енергийният пазар се подготвя за прекъсването на доставките, причинено от катастрофалните наводнения в Либия, съобщава Reuters. 
 
Най-малко 2 000 души са загинали, а 10 000 се смятат за изчезнали след смъртоносните наводнения, които разрушиха язовири и отнесоха безброй домове в страната. 
 
В резултат на това световният бенчмарк суров петрол тип Брент скача с близо 2% до 92,38 долара за барел, което е най-високата цена от 17 ноември 2022 г. насам. В същото време цените на американския петрол скачат с 2,3% до 89,29 долара за барел, което също е най-високото ниво от ноември насам. 
 
Откат: Намалението на добива на петрол застрашава саудитската икономикаТова показва, че страната все още е силно зависима от тази суровина, а диверсификацията ѝ е бавна


Новото рали на цените на петрола ще продължи да повишава цените на горивата в бензиностанциите за потребителите в цял свят и да увеличава инфлацията в най-големите икономики, акцентира информационната агенция. 

Анализаторите са категорични, че в основата на този скок на цените са смъртоносните наводнения в Либия, които временно ще прекъснат износа на петрол от тази страна, която е и член на ОПЕК. По данни на организацията през август тя е произвела около 1 млн. барела петрол на ден. 
 
"Либия има редица пристанища, които не са в състояние да изнасят в момента", заявява Мат Смит, водещ петролен анализатор за Северна и Южна Америка в Kpler. "Това е още едно нещо, което допринася за ръста на суровия петрол." 
 
Наводнението в Либия се случва само седмица след като Русия и Саудитска Арабия накараха цените на петрола да се покачат, като обявиха планове за удължаване на агресивните си съкращения на доставките. 
 
Q2 2023: Отстъплението на петролните гигантиОсновна причина за по-слабото представяне са по-ниските цени на изкопаемите горива


Цените на бензина, които изостават от тези на петрола, също се повишават на много пазари тази седмица.  

Ако тези прогнози се сбъднат, цените на енергията ще продължат да затрудняват усилията на централните банки да укротят инфлацията. Икономистите очакват, че докладът за индекса на потребителските цени в САЩ, който се очаква в сряда, ще покаже, че през август нарастването на потребителските цени в страната се е ускорило, до голяма степен поради скока на цените на природния газ в края на лятото. 
 
"Това ще разпали отново инфлационните опасения", казва Смит. "Трудно е да се разбере как ще завърши тази сага, когато има такава голяма сила - Саудитска Арабия, която се намесва на пазара, за да подкрепи ръста на цените." 

Съкращенията на ОПЕК+ водят до дефицит през Q4 
 
В същото време Международната агенция по енергетика (МАЕ) алармира, че съкращенията на добива на петрол, които Саудитска Арабия и Русия удължиха до края на 2023 г., ще доведат до значителен пазарен дефицит през четвъртото тримесечие. 
 
ОПЕК и неговите съюзници, известни като ОПЕК+, започнаха да ограничават доставките през 2022 г., за да подкрепят пазара.  
 
Ограниченията на производството от страна на членовете на ОПЕК+ с повече от 2,5 млн. барела дневно от началото на 2023 г. досега са били компенсирани от по-високите доставки от производители извън алианса, включително САЩ, Бразилия и все още подложения на санкции Иран. 
 
"Но от септември нататък загубата на производството на ОПЕК+ ще доведе до значителен недостиг на доставки през четвъртото тримесечие", се казва в месечния доклад за петрола на организацията, цитиран от Reuters. 
 
Ядрената сделка с Иран може да промени драстично петролния пазарВръщането на ядрената сделка с Иран на масата за преговори изглежда неизбежно


Липсата на съкращения в началото на следващата година обаче ще измести баланса към излишък, добавят от МАЕ, като подчертават, че запасите ще бъдат на неудобно ниски нива, което увеличава риска от нов скок на волатилността на цените в нестабилна икономическа среда. 

В допълнение, по-широките икономически опасения, породени от бавното възстановяване на Китай след пандемията, се засилват от притесненията, че лихвените проценти в САЩ ще останат високи. 
 
Въпреки това търсенето на петрол от най-големия вносител в света "досега е останало забележително незасегнато от икономическия спад", отчита МАЕ и добавя: 
 
"Китай е главната неясна карта. Всяко рязко отслабване на промишлената активност и търсенето на петрол в Китай вероятно ще се разпространи в световен мащаб, което ще доведе до по-трудни условия за развиващите се пазари в Азия, Африка и Латинска Америка." 
 
Оценките за световното търсене и предлагане през тази и следващата година се различават значително в зависимост от развитието на китайския пазар. 
 
Ограниченията за добив на петрол усложняват битката на Фед с инфлацията Въпреки че не се очаква САЩ да е от най-сериозно пострадалите икономики, американците вече плащат повече на бензиностанциите


Както МАЕ, така и ОПЕК в месечния си доклад, публикуван във вторник, изразяват оптимизъм за търсенето в икономика №2 в света през 2023 г., като оставят оценките си за следващата година до голяма степен непроменени. 

МАЕ прогнозира, че през 2023 г. световното търсене ще нарасне с 2,2 млн. барела дневно, докато ОПЕК очаква ръст от 2,44 млн. барела. За 2024 г. разликата обаче е голяма. МАЕ очаква растежът да се забави рязко до 1 млн. барела дневно, докато ОПЕК има далеч по-розови прогнози за 2,25 млн. барела дневно. 
 

 
 
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg