Най-големият износител на соя търси внос на суровината. Какво се случи?

1111
Най-големият износител на соя търси внос на суровината. Какво се случи?

© Pixabay

Има само четири страни в света, които си струва да споменем, когато говорим за износ на соя – Бразилия, САЩ, Аржентина и Парагвай. От тях на челно място е Бразилия, която изнася цели 54% от цялото количество, което посочените държави пласират, пише Forbes.

Водещият производител и износител на соя обаче търси внос на суровината в момента, тъй като по-голямото вътрешно потребление и рекордните изнесени количества към Китай сериозно са намалили запасите от соя в Бразилия.

А това може би е новина - както за всички земеделци, така и за хората в Бразилия, а може би скоро и за целия свят. Защото, ако по-високата цена на соята в Бразилия се отрази и в други държави, това би означавало само едно – сериозно поскъпване и рекордни стойности.


Страната до този момент можеше да внася соя само от страните от споразумението Меркосур, а това са Аржентина, Парагвай, Уругвай и Венецуела, заедно с асоциираниje членове Чили, Боливия, Колумбия, Еквадор, Суринам, Гаяна и Перу.

САЩ са вторият най-голям износител на соя, но и единственият от големите, който не попада сред страните от Меркосур. Отпадането на ограничението за внос от други държави може би ще помогне на Бразилия да внесе необходимото количество, но въпреки това страната не може да се обърне към САЩ за големи покупки, тъй като повечето произведена там соя е генно-модифицирана.

Още една причина за затрудненото положение на Бразилия са очакваните понижения в запасите от соя в световен мащаб, което ще се случи за трета поредна година, при това на фона на рекордно производство.

Стартъп иска да произвежда протеин от ларви за спортни напиткиАко успее, това ще бъде първата компания в Африка, която ще произвежда протеин от насекоми за човешка консумация

Смята се, че Китай играе ключова роля в недостига на соя в Бразилия, тъй като страната е изнесла повече от първоначално планираните количества. Смята се, че само Китай има нужда от 100 млн. метрични тона соя за настоящата година, а нужното количество страната ще може да набави от САЩ, Парагвай и Аржентина.

В момента Китай вече е закупила рекордни количества соя от настоящата реколта от САЩ, която е на не повече от 2 месеца. Това е и причината соята да е поскъпнала с 20% от август насам отвъд океана.

Голяма е вероятността това поскъпване да се пренесе по-сериозно и у нас, като данни на НСИ сочат, че един тон соя се е предлагал за 682.50 лв към първото тримесечие на 2020 г. и 704.98 лв. за второто тримесечие на 2020 г. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg