Най-голямата златодобивна компания залага сериозно на медта

1482
Най-голямата златодобивна компания залага сериозно на медта

© Newmont.com

Американската Newmont съобщи, че се е съгласила да придобие австралийската Newcrest Mining за 17,5 милиарда долара, след седмици на преговори и повишаване на офертата. Така компанията ще реализира най-голямата сделка за сливания и придобивания в златодобивната индустрия, пише The Wall Street Journal.
 
Преследването на Newcrest от Newmont илюстрира стремежа на производителите на злато да разширят контрола в добива на суровини, които са от съществено значение за производството на електрически превозни средства и инфраструктура за възобновяема енергия. Златните мини на Newcrest също произвеждат значителни количества мед.
 
Минният сектор преживява вълна от сделки, която не е виждана от години, контрастирайки със затишието в цялостната глобална дейност по сливания и придобивания. Докато производителите на злато, включително Newmont, са активни в търсенето на мини, които биха могли да заменят застаряващите проекти, гладът на индустрията за сделки се разширява и обхваща много от най-големите минни компании в света като BHP и Glencore, посочва WSJ.
 
Енергийният преход и правителствените политики като Закона за намаляване на инфлацията в САЩ стимулират желанието на тези компании за сделки, тъй като повишаването на цените на суровините след руската инвазия в Украйна в началото на 2022 г. напълни сметките им с пари в брой. Цените на златото се движат близо до рекордния си връх, тъй като инвеститорите залагат, че инфлацията ще остане висока въпреки действията на Федералния резерв да я постави под контрол.
 
 
Медта е в основата на последните придобивания на фона на очакванията, че търсенето на метала ще се повиши, заради целите за декарбонизация. Електрическите превозни средства и вятърните паркове използват мед в много по-големи количества, отколкото бензиновите автомобили и електроцентралите, работещи с въглища.
 
Том Палмър, президент и главен изпълнителен директор на Newmont, коментира, че възможността за производство на повече мед е ключова причина за сделката по придобиване на Newcrest заедно с размера на ресурсната му база, която може да поддържа добива в продължение на десетилетия.
 
Местоположението на мините на Newcrest в юрисдикции с нисък риск като Канада и Австралия също засили привлекателността на поглъщането.
 
"Все още оставаме златодобивна компания, но вече имаме добра експозиция към мед и ще я увеличим", казва Палмър.
 
 
Някои минни компании и анализатори прогнозират, че индустрията ще се бори да повиши производството на мед, за да върви в крак с търсенето. За разлика от материалите за батерии като никел и кобалт, медта е трудна за заместване в повечето приложения.
 
Wood Mackenzie, базирана във Великобритания консултантска фирма, прогнозира задълбочаващ се недостиг на мед от средата на това десетилетие, което може да тласне цените на метала рязко нагоре. 
 
За да се постигнат целите на Парижкото споразумение за климата, повече от 23 милиарда долара годишно ще трябва да бъдат изразходвани за нови проекти, свързани с медта, през следващите 30 години, което е с 64% повече от средните годишни разходи през последните три десетилетия, казват от Wood Mackenzie.
 
Тази година BHP приключи най-голямата си сделка от десетилетие, като придоби австралийската компания за мед и злато OZ Minerals. Медта стоеше и зад предложението на Glencore към Teck Resources за сливане на стойност около 23 милиарда долара.
 
Newmont изчислява, че приблизително 30% от резервите им ще бъдат от мед след придобиването на Newcrest. Медта често се среща в райони с големи находища на злато.
 
 
Договорената сделка за Newcrest включва Newmont да замени 0.4 от собствените си акции за всяка акция на Newcrest. Освен това американската компания ще позволи на Newcrest да изплати специален дивидент до 1,10 долара на акция, когато сделката приключи. Тези условия са в съответствие с подобрената оферта, предложена от Newmont преди около месец.
 
Палмър казва още, че компанията може вземе решения да продаде някои активи в бъдеще, без да уточнява подробности. Някои анализатори спекулират, че Newmont може да се опита да напусне Папуа Нова Гвинея, след като завърши поглъщането на Newcrest, като се има предвид историята на политическата нестабилност на страната.
 
Newcrest, потвърди сделката в отделно изявление в понеделник и заяви, че тя оценява собствените и акции на 19,53 долара. Това представлява премия от 30,4% спрямо нивото, на което се търгуваха в началото на февруари, преди интересът на Newmont да стане публично известен. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg