Най-скъпият метал в света остави останалите далеч назад

3805
Най-скъпият метал в света остави останалите далеч назад

Страхотното начало на годината за паладия бледнее в сравнение с това на по-неизвестния, но много по-скъп негов събрат родия.

Родият, който се използва предимно като катализатор в каталитичните конвертори на автомобилите и струва пет пъти повече от златото, поскъпна с 32% от началото на месеца, като цената му докосна най-високото си ниво от 2008 г. По-строгите правила за вредните емисии подкрепиха многогодишния ръст в цената на метала, а има и спекулации, че инвеститори също се намесват на пазара, залагайки, че цената ще скочи до рекордни нива.

Цената на родия скочи 12 пъти в последните четири години, представяйки се далече по-добре от основните суровини, като това се дължи основно на нарасналото търсене от страна на автомобилния сектор. Подобно на паладия, металът се добива като вторичен продукт от платината и никела, но пазарът му е много по-малък и затова е податлив на големи изменения в цената, когато предлагането или търсенето се променят.


“Родият е обект на огромна волатилност,” казва пред Bloomberg Антон Берлин, ръководител анализи и развитие на пазара в руската компания MMC Norilsk Nickel PJSC, която добива около 10% от всичкия родий. Предлагането е ограничено, а спекулантите увеличиха изкупуването на метала, след като големите промишлени потребители си осигуриха необходимите количества в края на миналата година, допълва той.

Скокът в цената

Родият се търгуваше на цена от 7 975 долара за троунция в петък, според Johnson Matthey Plc. Ръстът в цената през този месец идва и след като инвеститорите се насочиха към скъпоценните метали, търсейки убежище от напрежението в Близкия изток и оскъпиха паладия с около 9%.

“Основният двигател до началото на януари бе физическото търсене от Азия, което също може да е свързано с автомобилната индустрия,” казва Андреас Даниел, трейдър в Heraeus Holding GmbH. “Изкупуването предизвика още изкупуване и на нерегулиран пазар, какъвто е този на родия, ефектът бе огромен, с изменения в цените, които се виждат на 10 години.”

Въпреки че е възможно цената да има и отстъпления тази година, родият може да поскъпне до над рекордните 10 100 долара за тройунция, достигнати през 2008 г., смята Афшин Набави от MKS PAMP Group в Швейцария. Тези високи цените отпреди десетилетие обаче накара производителите на каталитични конвертори да преминат към платина и паладий, които също се използват за пречистване на вредните емисии.

Малък пазар

Много по-трудно е човек да инвестира в родия, отколкото в други скъпоценни метали. Той не се търгува на борсите, пазарът за плочки и монети е малък в сравнение с тези при златото и среброто, а повечето сделки са между доставчици и промишлени потребители. Световното производство се равнява на малко повече от една десета от това на платината или паладия.

Високите цени на родия са добра новина за производителите в Южна Африка, който допринасят с над 80% към световното производство.

Доминацията на Южна Африка в тази сфера обаче също така означава, че над пазара висят производствени рискове. Недостигът на електроенергия през миналата година наруши част от производствената дейност, а в предишни години пък имаше миньорски стачки.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg