Не, кешът (все още) не е мъртъв

4190
Не, кешът (все още) не е мъртъв

Голямото заместване на парите като основен метод за разплащане на потребителите е постоянно повтаряща се тема. С напредването на технологиите, като безконтактните карти или новите средства за разплащане като ApplePay, всички виждаме смъртта на „кеша“, пише френският вестник Les Echos.

Но твърденията за общество без пари в брой вероятно ще си останат само твърдения, поне в близко бъдеще.

60% от разплащанията с пари в брой

Европа е добър пример за значението, което потребителите все още отдават на парите в брой. Според статистика на Европейската централна банка (ЕЦБ), парите в брой все още съставляват 60% от разплащателните операции в ЕС и това ги превръща в най-използваното средство за разплащане.

Освен това парите в брой в Европа нарастват, в последните десет години те са се увеличили два пъти. Обращението им се повишава с 13% всяка година от 2002 г. насам, сочат още данните на ЕЦБ.

Анонимни и не толкова рискови

Какво е обяснението за успеха на парите в брой? Те не само са анонимни, но и са напълни безплатни. Освен това парите се дават незабавно и рискът е по-малък, отколкото при който и да е начин за електронно разплащане.

Но макар използването на парите в брой в абсолютна стойност да се увеличава, процентът на кеша на паричните пазари трябва да намалее чувствително в идните години.

8 страни, които вървят към бъдеще без кешНаближава ли краят на физическите пари?

Очакваният спад се дължи на постоянното увеличаване на начините за разплащане, които се появяват в последните години. Процентът на плащането с пари в брой намалява за сметка на електронното разплащане, въпреки че спадът в общия микс на разплащането е относителен.

Макар че безспорно електронното разплащане подтиква към по-малко използване на парите в брой, има разлика между намаляване на популярността и пълно изчезване.

Новите методи за разплащане дават голям избор на клиентите, което е добре. Но това не става непременно за сметка на парите в брой. Картите и цифровите средства за разплащане могат да се конкурират и кешът да продължи да съществува.

Хиляди банкноти се теглят всяка секунда

С над 420 000 американски долара, теглени всяка секунда от банкомат или автоматично гише в банка в целия свят, и около 140 млрд. евро, теглени от банкомат всяка година, трудно можем да си представим парите в брой да изчезнат скоро.

По-вероятно е кешът да продължи да се използва и да се смята от потребителите в цял свят за сигурен, надежден и доказан разплащателен метод.

Снимка: Pixabay.com

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg