Непотребни банкноти и монети за милиарди кътат европейците

4466
Непотребни банкноти и монети за милиарди кътат европейците

© Pixabay.com

Ако жителите на страните от еврозоната съберат на едно място старата си валута, ще направят учудващо откритие - планини от монети и банкноти, датиращи отпреди приемането на еврото.

Според
Bloomberg стойността на старите национални валути (германски марки, франкове, песети, лири), които така и не са били обменени в централните банки на страните от еврозоната, надхвърля 15 млрд. евро, пише френският вестник Les Echos.

Тези пари, съхранявани след приемането на първите страни в зоната на единната валута на 1 януари 2002 г., са окончателно загубени за някои хора. Европейците вече няма да имат възможност да обменят старата си валута, еквивалентна на 5 млрд. евро.

12 централни банки, включително във Франция, Италия, Финландия и Гърция, вече не приемат да обменят тези валути.

Крайните срокове за обмен

Германците нямат този проблем. Германската федерална банка се ангажира да приема обмена на „ограничени суми“ от германски марки за неопределено време. Това обяснява защо почти половината от тези 15 млрд. евро, които все още не са обменени, се намират в Германия, съобщава Bloomberg.

При това германците, които са известни с това, че ценят парите в брой, имаха повече от десет години преднина спрямо последните приети страни в еврозоната, за да обменят банкнотите си.

За сметка на това португалците имаха срок до края на 2002 г. да обменят старите си монети. В резултат на решението на Португалската централна банка около 48% от португалското ескудо, което по това време беше в обращение, се обезцени.

Германската марка се завърна в онлайн търговията12.76 млрд. марки все още са в обращение

Крайните срокове за обмен на парите бяха проблем в редица държави от еврозоната. Така през 2016 г. Италианската централна банка беше заставена от Конституционния съд на страната да обмени стари италиански лири, еквивалентни на 2.5 млн. евро.

Италианците се оплакваха, че през 2011 г. Централната банка съкрати неочаквано с три месеца крайния срок за обмен на лирите.

Според Bloomberg, която се позовава на годишните доклади или на писмено потвърждение от централните банки на страните от еврозоната, необменените германски марки (банкноти и монети) възлизат на 6.5 млрд. евро.

Необменените френски франкове надхвърлят 2 милиарда евро, испанските песети са повече от 1.5 млрд. евро, а италианската лира – повече от 1 милиард евро. Необмененият холандски гулден възлиза на около 1 милиард евро, а австрийският шилинг надхвърля 500 милиона евро.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg