Европейската централна банка ще започне да ограничава мерките, които предприе за подобряване на ликвидността в разгара на кризата и не може да обслужва нуждите на отделните страни, които имат проблеми, заявява в интервю за CNBC, Аксел Вебер, член на управителния съвет на финансовата институция.

"Това е нормализиране на нашата ликвидна рамка. Не можем при нашите решение да вземаме предвид неща, които се случват в отделни части на ЕС, тъй като не разполагаме с инструментите за това," казва Вебер.

Икономиката обаче все още не може да се справя без допълнителна помощ, така че фискалните и монетарните мерки трябва да бъдат изтегляни постепенно, според Вебер.

Критиците на Европейския монетарен съюз твърдят, че усмирителната риза на еврото се отразяваше негативно на по-слабите членове на Еврозоната като Гърция, ЕС и Португалия, които изпитват затруднения с големи задължения и слаб икономически ръст и че не могат да се възползват от по-освободената монетарна политика.

Проблемите на Гърция напоследък доведоха на поевтиняване на еврото спрямо долара и паунда. Според Вебер обаче европейска валута не е под заплаха. "През последните 10 години не имало проблеми с доверието към еврото," казва Вебер.

"По същество това е една здрава икономика и няма никакви проблеми с валутата. Очаквам еврото да съществува винаги," казва той.

Гърция вероятно ще изпълни амбициозната си цел да намали дефицита от 12% от БВП до 3% от БВП в следващите две години, дори и ако този процес е болезнен, смята Вебер.

"Моето очакване е, че Гърция трябва да изпълни целта си, защото няма друга алтернатива," казва той.