Активността в сектора на услугите в еврозоната се е повишила за пръв път от четири месеца насам през май, като резултатът подкрепи очаквания на анализаторите за повишение на лихвите в еврозоната при утрешното решение на Европейската Централна Банка.

Индексът PMI относно сферата на услугите в еврозоната се е повишил до 57.3 пункта през май, в сравнение със стойността му от 57 пункта месец по-рано. Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност на показателя от 57.1 пункта.

На утрешното заседание на ЕЦБ се очаква лихвите в еврозоната да бъдат повишени с 25 базисни пункта до 4% на годишна база.

Понижаващото се равнище на безработица сред страните от ЕС са друга предпоставка за очакване на подобно решение от страна на централната банка.

В най-голямата световна икономика обаче е наблюдавано забавяне на активността в сферата на услугите, като там показателят се е понижил до 57.5 пункта, в сравнение с 57.8 пункта месец по-рано. Във Франция също е отбелязано леко забавяне, като индексът там се е понижил до 57.9 пункта, в сравнение с 58.7 пункта месец по-рано.

Ръст е регистрирала обаче активността в страни като Италия и Испания, компенсиращо лекото й забавяне в най-големите европейски икономики.

Очакванията са ръстът на икономиката на еврозоната да възлезе на 2.7% през настоящата година, като днес от МВФ повишиха прогнозата си до ръст от 2.5%, на фона на прогнозите им от 2.3% преди това.

Индексът относно заетостта в еврозоната се е повишил до най-високата си стойност от месец юни миналата година насам. Равнището на безработица в еврозоната възлезе на рекордно ниската й от шест години насам стойност при 7.1% през април.

Положителните данни допринесоха за по-нататъшно повишение на еврото спрямо долара, което към момента се разменя на нива от около 1.3520 долара за едно евро, в сравнение с нивата му на търговия при 1.3485 долара по-рано през деня.