Напълно според очакванията на инвеститори и анализатори, Английската Централна Банка намали нивото на краткосрочните лихви в страната с двадесет и пет базисни пункта, до ниво от 5% на годишна база. Това бе и третото понижение на нивото на лихвите от декември миналата година до момента.

Действието става реалност в отговор на тежката ситуация в сектора на недвижимите имоти, която се очаква да допринесе за забавяне на ръста на икономиката.

Кризата на ипотечните пазари в световен мащаб съдейства за затягане на кредитните условия в страната, което прави финансирането на големи покупки на домакинствата значително по-трудно.

Паундът не регистрира съществено изменение спрямо еврото след оповестяването на решението на централната банка, като той се търгува на нива от 80.24 пенса за едно евро.

Днес малко по-късно ще станем свидетели и на решението на европейската централна банка относно нивото на лихвите в Еврозаната, като очакванията са те да бъдат запазени при 4% на годишна база.

При ниво от 5% на годишна база нивото на лихвите във Великобритания все още е най-високото сред индустриално развитите страни от Г-7.

От МВФ прогнозираха вчера, че британската икономика ще регистрира повишение от 1.6% през тази година, което е забавяне, в сравнение със същия в размер на 3.1% през изминалата.