Напълно очаквано Английската Централна Банка намали нивото на краткосрочните лихви в страната до ниво от 5.25% на годишна база, което бе и второто й подобно действие за последните три месеца. Понижението бе с 25 базисни пункта.

Въпреки понижението обаче, лихвите във Великобритания все още са най-високи сред развитите индустриални страни.

До голяма степен решението на британската централна банка се предопределя от очакванията за силно забавяне на ръста на икономиката на страната. Тези притеснения доведоха до спад на основния индекс с 9% от началото на годината, което бе и най-голямото от пет години насам.

Средните очаквания на анализаторите са за ръст на икономиката на Англия от 1.8% през тази година, което би било и най-слабото й от 1992 година насам.

От централната банка прогнозираха през ноември миналата година ръст на икономиката от 2%, като нова прогноза се очаква да направят на 13 февруари.

Междувременно цените на недвижимите имоти във Великобритания се понижиха през януари за трети пореден месец, което бе и най-дългият им спад от 2000 година насам.

Продажбите на дребно в страната отбелязаха най-голямото си понижение от 11 месеца насам, като спад за втори пореден месец през януари регистрира и индустриалното производство.