Английската централна банка запази нивото на лихвите без промяна при ниво от 5% на годишна база, на фона на опасността от увеличаване на инфлацията. Решението широко отговори на средните очаквания на анализаторите.

То стана реалност и въпреки опасенията, че икономиката на Великобритания навлиза в рецесия, водена от слабостта на сектора на недвижимите имоти.

Изнесени днес данни затвърдиха негативната ситуация в сектора. Последните данни за индекса на цените на имотите на Halifax показват, че за периода на последната една година до края на месец юни цените са се понижили с цели 6.1%.

За изминалия месец отчетеният спад е 2%, става ясно още от данните на най-големия кредитор във Великобритания. В настоящия момент цените на жилищата на Острова са на същите нива, на каквито са били през август 2006 г., 10% по-високи, отколкото са били през юни 2005 г. и почти 40% по-високи от юни 2003 г.

В същото време инфлацията на острова възлезе на 3.3% през май, превишавайки заложените от централната банка 2%.

От Английската централна финансова институция намекнаха, че по-скоро могат да прибегнат до повишение на лихвите, по примера на Европейската централна банка, отколкото към тяхното намаляване.

През изминалата седмица ЕЦБ повиши нивото на лихвите с 25 базисни пункта, като отговори също на очакванията на инвеститорите. Това е и най-високото ниво на лихвите в Еврозоната от седем години насам, а действието бе продиктувано отново от ускорения темп на повишение на инфлацията.

Инфлационния натиск до голяма степен се предопределя от поскъпването на храните и горивата в световен мащаб. През изминалата седмица цената на петрола се повиши до нов исторически рекорд при ниво от над 145 долара за барел.