Напълно очаквано английската централна банка запази равнището на краткосрочните лихви в страната непроменено при най-високото им ниво от шест години от 5.5% на годишна база.

След решението на банката британският паунд регистрира понижение от 0.2% спрямо щатския долар, до ниво от 1.9864 долара за паунд.

От банката заявиха, че ще продължават да следят отблизо данните за инфлацията в страната, като в случай че инфлационният натиск се засили, могат да прибегнат до още едно или две повишения на лихвите до края на годината.

Инфлацията във Великобритания е над желаното ниво от 2% в продължение на вече година. Тя възлезе на 2.8% през април, след като достигна 3.1% предходния месец.

Лихвите в страната са и най-високи сред развитите индустриални държави в света, като за сравнение, същите в САЩ са при ниво от 5.25%, а в еврозоната 4%, след повишение от 25 базисни пункта вчера.

По-нататъшно повишение на лихвите във Великобритания се очаква, на фона на стабилния ръст на икономиката на страната, която се очаква да се повиши с 3% през настоящата година, което би било и най-голямото й повишение от 2004-та година насам.

Междувременно, изненадващо с 25 базисни пункта повиши лихвите и новозеландската централна банка, до рекордното им ниво от 8% днес, в усилията на институцията да ограничи инфлацията в страната.

По-бавното повишение на цените пък в страни като Индонезия и Бразилия инициираха понижение на лихвите през вчерашния ден.