Bank of England понижи лихвените проценти за първи път от 2009 г. насам и обяви, че ще изкупи 60 млрд. паунда в правителствени облигации, за да смекчи удара от изхода на брекзит референдума, проведен на 23 юни тази година.

Решенията бяха взети на проведената днес среща на Комисията по фискална политика към Управителния съвет на банката. АЦБ понижи основния си лихвен процент до рекордно ниско ниво от 0.25 на сто, което бе според очакванията на анализаторите. Повечето членове изразиха прогнози за ново понижаване по-късно тази година.

Централната банка обяви и план за изкупуването на корпоративни облигации на стойност 10 млрд. паунда, както и схема – на възможна стойност до 100 млрд. паунда – целяща да гарантира, че банките ще продължат да отдават кредити, въпреки намалението на процентите по лихвите.

Паундът реагира негативно на новините, поевтинявайки с 1.5 на сто спрямо долара. В същото време основният борсов индекс на Лондонската фондова борса – FTSE 100 – скочи с над 1.5 процента, до 6.736.10 пункта.