Днес щатският долар отчита леки понижения, губейки във втора поредна сесия, след като изказването на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън накара пазарите отново да отложат напред във времето очакваното вдигане на лихвите в САЩ.

Еврото поскъпна леко до 1.1364 спрямо долара, търгувайки се над дъното от 1.1288 за седмицата, но остана в познатия рейндж между 1.12 и 1.15, в който се движи, откакто падна до 11-годишно дъно от 1.1098 преди месец.

Спрямо йената доларът падна до 118.925, търгувайки се далеч от дъното от 119.84 за седмицата.

Доларът обаче направи ясен пробив надолу спрямо британския паунд, който докосна двумесечен връх от 1.5554.

След изказването на Йелън пред Конгреса във вторник, пазарите изместиха очакванията си за първото вдигане на лихвите към края на годината.

Йелън заяви пред Банковата комисия в Сената, че Фед първо ще премахне думата "търпелив" от описанието на подхода към лихвите, след което ще сложи фраза, съгласно която евентуално решение за лихвите е възможно на всяка среща.

За разочарование на доларовите бикове обаче, тя не предостави допълнителна информация за евентуалното вдигане на лихвите.

Днес валутните пазари ще следят излизането на потребителските цени в САЩ.

Излизането на евентуални по-скромни резултати би могло да засили очакванията, че Фед няма да вдига лихвите прекалено скоро. Икономисти, участвали в проучване на Reuters, очакват индексът на потребителските цени да отбележи 0.1% понижение на годишна база за януари.

В Азия спадът в бизнес инвестициите засили очакванията за допълнително понижаване на лихвите от страна на централната банка на страната и свали австралийския долар от едномесечния му връх.

Австралийският долар се понижи с 0.5% до 0.7848 щатски цента, отстъпвайки от едномесечния връх от 0.7903 щатски цента, достигнат преди това вследствие на оптимистичните данни за индекса на икономическата активност на HSBC/Markit за Китай.

Австралийският долар реагира на новините от Китай, тъй като това е основният търговски партньор на Австралия.