Австралийският долар поскъпна спрямо повечето основни валути, след като състоянието на икономиката на страната се подобри, докато в същото време йената продължи най-големия си спад спрямо долара от седем седмици насам, след като напрежението около Украйна отслабна.

Японската валута поевтиня спрямо 16-те най-търгувани валути, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви, че не вижда непосредствена необходимост за инвазия в Украйна. Доларът може да продължи да поскъпва спрямо йената преди очакваните данни за заетостта и сектора на услугите в САЩ.

Австралийският долар запази двудневния си ръст, след като данни показаха, че икономическият растеж в предходното тримесечие е по-голям от прогнозирания, което увеличи привлекателността на високо доходните активи на страната.

Йената се търгуваше на ниво от 102.21 спрямо долара, след като падна с 0.7% вчера, което бе най-голямото понижение от 14 януари насам. Японската валута се търгуваше на ниво от 140.34 йени за евро след спад от 0.8% до 140.47 евро вчера. Еврото остана почти без промяна спрямо долара на ниво от 1.3730.

Австралийският долар поскъпна с 0.1% до 89.56 щатски цента, след като повиши стойността си с 0.3% в предходните два дни.

Коментарите на лидера на Русия дадоха индикации, че кризата между Украйна и Русия няма да ескалира незабавно веднага. Напрежението разстрои световните пазари, след като Русия по контрол на Кримския полуостров в южна Украйна, а международните дипломати се опитват да излязат с решение на конфликта.

Йената е поскъпнала с 3.1% от началото на годината. Това е най-поскъпващата сред 16-те основни валути, които се търгуват спрямо долара. Еврото остава почти без промяна.

Днес се очакват данни за БВП на икономиката на еврозоната, който според предварителните прогнози е нараснал с 0.3% за последното тримесечие на 2014 г.

В САЩ се очакват данните на ADP Research Institute за заетостта в частния сектор, които според анализаторите ще покаже, че новите работни места през февруари са били 155 000.

На 7 март пък ще излязат данните за неселскостопанската заетост, които според прогнозите ще покажат, че щатската икономика е създала 150 000 нови работни места през миналия месец. Безработица се очаква да е останала без промяна на ниво от 6.6%, което е най-ниското от октомври 2008 г.

БВП на Австралия е нараснал с 0.8% за последните три месеца на 2013 г. в сравнение с предходното тримесечие, стана ясно днес. Предварителните очаквания на икономистите бяха за ръст от 0.7%.