Основният азиатски борсов индекс днес се колебаеше между положителна и отрицателна територия, след като акциите на компаниите за комунални услуги поскъпнаха, а тези на енергийните компании поевтиняха, след като победите на армията в Ирак намалиха опасенията, че доставките на петрол от страната ще бъдат нарушени.

Акциите на Korea Electric Power Corp. поскъпнаха с 3.6% в Сеул, оглавявайки ръста при електрическите компании. Книжата на японския износител на петрол Inpex Corp изгубиха 3.1% от стойността си, след като цената на суровия петрол падна.

Ръстът при Coolpad Group Ltd. бе от 8.9% в Хонконг, след като производителят на смартфони обяви, че печалбата от началото на годината бележи ръст на годишна база. Акциите на компанията за услуги в енергийния сектор SPT Energy Group Inc. поевтиняха с 6.9% в Хонконг.

Азиатско-тихоокеанският индекс MSCI Asia Pacific Index нарастваше с 0.2% до 144.97 по-рано днес, след като преди това губеше 0.3%. Индексът падна в предходните две сесии, след като достигна шестгодишен връх на 19 юни.

Цената на суровия петрол от сорта Брент със срок на доставка през август падна с 50 цента до 113.62 долара за барел.

Южнокорейският индекс Kospi добави 1%. Австралийският S&P/ASX 200 падна с 0.4%, докато новозеландският NZX 50 изгуби 0.2%. Тайванският индекс Taiex нарасна с 0.3%. а сингапурският Straits Times Index добави 0.1% към стойността си.

Японският индекс Topix днес се колебаеше между ръст и понижение. Хонконгският Hang Seng нарасна с 0.3%, след като вчера скочи с най-много от три месеца насам. Китайският индекс Shanghai Composite добави 0.4% към стойността си днес, докато индийският S&P BSE Sensex се повиши с 0.3%.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 губят 0.2% днес. Щатският индекс се понижи с по-малко от 0.1% вчера.

Изнесените вчера данни показаха, че препродажбите на жилища в САЩ са нараснали с 4.9% до 4.89 милиона на годишна основа през миналия месец, което е най-голямото повишение от октомври насам. Отделен доклад на Markit Economics показа, че индекс, следящ ръста на производството в САЩ, се е повишил до 57.5 пункта през юни в сравнение с 56.4 пункта през май.

Предварителната стойност на индекса на икономическата активност за Китай на HSBC Holdings Plc и Markit Economics нарасна до 50.8 пункта за юни, надхвърляйки осреднената прогноза на икономистите от 49.7.