Еврото не може да умре, то е една от най-силните валути в света, заявява в интервю днес за италианския вестник "Ил Соле 24 Оре" председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

На въпрос за възможността единната европейска валута да не оцелее заради липсата на единство и съгласуваност между икономиките от зоната на еврото, Барозу отговаря: Не споделям този анализ.

Еврото е една от най-силните валути в света и втората глобална валута, обяснява той и добавя: Ако се обърне внимание на основите на европейската икономика, ние имаме по-слабо равнище на задлъжнялост от САЩ и Япония.

Председателят на ЕК признава, че в някои страни от еврозоната са възникнали проблеми, но че е в интерес на всички членки на зоната на еврото и на страните, които не са част от нея, еврото да е силно и надеждно. Той набляга на решимостта на европейските ръководители да направят всичко необходимо, за да поддържат стабилността на еврото. По повод забележката, че е трябвало да се действа по-рано, той изтъква, че ЕС е съюз на демокрации, че няма централна власт, която да налага решения на всички останали.

Според него европейците трябва да са горди с резултатите и използваните ресурси за решаване на кризата с еврото.

Източник: БГНЕС