"Силното" евро е защитило страните членки на Евросъюза от същите неблагоприятни явления, които изпитва икономиката на САЩ, смята председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, съобщава Риа Новости.

„Понижихме прогнозата си за икономическия ръст в ЕС до 2%, но сме далеко от спад“, цитират днес думите на Барозу белгийските средства за масова информация.

„Еврото ни защити (ЕС) от повишението на цените на суровините, в частност на нефта и поради факта, че в повечето от страните ситуацията е стабилна, ни дава увереност да смятаме, че негартивният ефект от кризата в САЩ ще бъде ограничен в Европа“, смята шефът на ЕК.

Както отбелязват наблюдателите, силното евро в условия на ръст при цените на енергопродуктите, които се изчисляват в щатска валута, позволява на европйците да смекчат последиците от покачването на цените при тях.

Председателят на ЕЦБ Жан-Клод Трише и еврокомисарят по икономическите въпроси Хоаким Алмуния, от своя страна са призовали САЩ да предприемат мерки за уккрепване на националната им валута.