Безработицата в САЩ се е повишила до петгодишен максимум през август при ниво от 6.1%, посочиха изнесени днес официални правителствени данни.

Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха ниво на безработица от 5.7% - колкото излезе тя и през юли. Безработицата е съвпаднала с нивото й от септември 2003 г.

В същото време заетостта в САЩ е намаляла с 84 000 работни места, като и тук данните се оказаха по-лоши от очакванията за 67 000 работни места по-малко, в сравнение с предходния месец.

Данните бяха поредното доказателство за слабостта на трудовия пазар, която се очаква да е в основата на значителното забавяне на ръста на водещата световна икономика.

Изнесените негативни резултати инициираха понижение на фючърсите на щатските индекси, които вчера приключиха деня значително на отрицателна територия.

Кризата, обхванала сектора на недвижимите имоти и прехвърлила се на ипотечните пазари в последствие, принуждава много от щатските компании в строителния и финансовия сектор да прибягват до съкращения на персонал.

Щатските заводи са съкратили 61 000 работни места, а строителните компании са елиминирали 8 000 работни места. Секторът на финансови и бизнес услуги е съкратил 53 000 служители.

Правителственият сектор е добавил 17 000 нови работни места, което в известна степен е неутрализирало слабото представяне на останалите звена.

С днешните данни общият брой на намалението на заетостта възлиза на 605 000 от началото на годината. За сравнение, за цялата изминала година щатската икономика е създала 1.1 млн. нови работни места.