Безработицата в Япония се е понижила изненадващо през април до деветгодишен максимум и в резултат на това домакинствата във втората най-голяма световна икономика са повишили своите разходи за четвърти пореден месец.

За периода безработицата е възлязла на 3.8%, в сравнение с 4% месец по-рано, посочиха изнесените днес статистически данни. Средните очаквания на анализаторите бяха безработицата да се запази при ниво от 4% за пети пореден месец.

В същото време разходите на домакинствата са се повишили с 1.1% през април, което се оказа значително над средните очаквания на анализаторите за повишение от 0.2% за месеца.

Данните бяха поредното свидетелство за положителното развитие на японската икономика, като след изнасянето им доларът регистрира спад спрямо йената, понижавайки се до ниво от 121.43 йени за един щатски долар, в сравнение с 121.73 йени преди това.

Анализаторите очакват данните да подкрепят решение на централната банка относно повишение на лихвите в страната, които към момента при ниво от 0.5% на годишна база са най-ниските сред развитите индустриални държави.

Последното повишение на краткосрочните лихви в Япония от страна на централната банка стана реалност през февруари, след което опасения за слабото представяне на японската икономика и ниската инфлация доведоха до запазването й при следващите срещи на банката.

През първото тримесечие японската икономика регистрира ръст от 2.4% на годишна база, което значително превиши този от 1.3% в най-голямата световна икономика - щатската.

В отделен доклад стана ясно, че продажбите на дребно в Япония са се понижили с 0.6% през април, което бе седмото им поредно месечно понижение.