Безработицата във Великобритания се е понижила до най-ниската си стойност от над една и половина година насам през май, посочиха изнесени днес официални данни.

Равнището на безработицата в страната е възлязло на 2.7%, което бе под средните очаквания на анализаторите - от 2.8%.

Въз основа на международните стандарти равнището на безработицата във Великобритания се е запазило през май на нивото си от предходния месец при 5.5%, посочиха още изнесените данни.

За изминалия месец броят на молбите за помощи са се понижили с 9 300 до 880 400, като понижението им превиши средните очаквания на анализаторите за понижение с 8 400.

Спадът на безработицата става реалност на фона на доброто развитие на британската икономика, която се насочва и към най-доброто си годишно представяне от три години насам.

В същото време средното почасово заплащане за трите месеца до април се е повишило с 4% на годишна база, което бе под повишението им с 4.4% за първото тримесечие на годината. Средните очаквания на анализаторите бяха за повишение при показателя от 4.4% за изминалия месец.

Данните намалиха притесненията, че увеличаването на заплатите на британските работници може да доведе до значителен инфлационен натиск в страната и двукратно повишение на лихвите в страната до края на годината.

Централната банка прогнозира инфлация в страната от 3% през настоящата година, което би било и най-високото й ниво от 2004 година насам, като за сравнение, през изминалата година инфлацията възлезе на 2.8%.