Бизнес доверието в Германия се е понижило до 20-месечен минимум през октомври, в резултат на силното поскъпване на еврото спрямо долара, както и повишението на цената на петрола до нови исторически рекорди.

Индексът на института Ifo, базиран на мнението на 7 000 мениджъри на немски компании, се е понижил до 103.9 пункта през октомври от 104.2 пункта през септември. Резултатът се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за стойност от 103.7 пункта.

Еврото се повиши до нов исторически максимум през настоящата седмица при ниво от 1.4348 долара, като заплашва европейските производители от загуба на международни пазари.

В същото време цената на петрола се е повишила с близо 74% от средата на януари до момента, което също е сериозна заплаха за бизнеса.

Индексът, следящ текущите бизнес условия в най-голямата европейска икономика, се е понижил до 109.6 от 109.9 пункта, а този на бъдещите очаквания е намалял от 98.7 на 98.6 пункта, посочиха още изнесените данни.

Четири от водещите изследователски групи в Германия намалиха прогнозите си за ръста на немската икономика през следващата година до 2.2% от 2.4% по-рано, визирайки слабите потребителски разходи. За настоящата година очакванията са за ръст на немската икономика с 2.6%, след като през изминалата година се повиши с 2.9%, което бе и най-големият ръст от 2000-та година насам.

През изминалата седмица от МВФ също занижиха прогнозата си за ръст на икономиката на еврозоната до 2.1% за следващата година, в сравнение с 2.3% при по-ранните прогнози.

Инфлацията в Еврозоната се повиши над целените от Европейската Централна Банка 2%, като се сочи като една от водещите заплахи пред ръста.