Бизнес доверието в еврозоната се е понижило през декември до най-ниската си стойност от две години насам, в резултат на растящите цени на храните и горивата.

Индексът е паднал до 104.7 пункта през последния месец на миналата година, в сравнение с 104.8 пункта година по-рано.

В отделен доклад стана ясно, че производствените цени са се повишили през ноември с най-много от близо година насам. Те са нараснали с 4.1% на годишна база, като резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите за 3.3%.

Като положителна нотка обаче дойде третият доклад, изнесен днес, който сочи, че нивото на безработица в еврозоната се е запазило рекордно ниското - от 7.2% през ноември.

Европейските индекси не отбелязаха съществено изменение на стойностите си, като Dow Jones Stoxx 600, следящ изменението на акциите на най-големите европейски компании, отбеляза минимално повишение от 0.1%, до ниво от 352.20 пункта.

Еврото регистрира понижение спрямо долара, като загуби 0.5% от стойността си, до ниво от 1.4674 долара за евро.

Очакванията на анализаторите са, че Европейската Централна Банка най-вероятно ще запази непроменено нивото на краткосрочните лихви в Еврозоната при ниво от 4% на годишна база на следващото си заседание, което ще се проведе през настоящата седмица.

Най-големите опасения на централната банка са от ускоряване на равнището на инфлация в еврозоната, които са в противовес с евентуалната политика за насърчаване на ръста на европейските икономики.

В усилията си да се справи със забавянето на икономиката, Английската централна банка понижи нивото на лихвите в страната за пръв път от над две години насам, до ниво от 5.5% на годишна база, в сравнение с 5.75% месец по-рано.

За изминалите 12 месеца еврото се е повишило с 13% спрямо долара, което прави европейските стоки относително по-скъпи от щатските им конкуренти.