Бизнес доверието в Германия с повишение за трети пореден месец през март

571
Бизнес доверието в Германия с повишение за трети пореден месец през март

Бизнес доверието в Германия изненадващо се е повишило през март, което бе третият му месец на повишение, като данните навеждат инвеститорите на мисълта, че немската икономика успява да се справи с рекордните цени на петрола.

Индексът на института Ifo относно доверието на бизнеса в най-голямата европейска икономика, базирано на мненията на 7 000 изпълнителни мениджъри, се е повишил до 104.8 пункта през настоящия месец, в сравнение със стойността му от 104.1 пункта месец по-рано.

Средните очаквания на анализаторите бяха за лек спад в индикатора до 103.5 пункта, според прогнозите на 37 анализатори, цитирани от финансовото издание Bloomberg.

Немските компании са повишили ефективността си, като в същото време са намалили разходите си за труд, което запазва конкурентоспособността им, въпреки високите цени на петрола при нива над 100 долара за барел и поскъпването на еврото.

Еврото се е повишило със 17% спрямо щатската валута, като през изминалата седмица достигна нови рекордни в историята си стойности.

Очакванията са немската икономика да отбележи известно забавяне през настоящата година, на фона на не особено благоприятната макросреда, а през следващата да стабилизира ръста си.

Много от пазарните наблюдатели са изненадани от развитието на немската икономика и оптимизма на бизнеса, въпреки негативните фактори, които действат в момента.

Компаниите от електронния сектор, както и от тежката индустрия, са създали повече работни места през януари, в сравнение с последните четири десетилетия, на фона на изненадващото силно търсене на немски стоки.

Износът през януари в страната се е повишил с 3.8%, като равнището на безработица в Германия е достигнало 15-годишен минимум при ниво от 8% през февруари.

Това са и факторите, които основно са въздействали за положителната стойност на показателя. Друг фактор е намесата на Европейската Централна Банка на паричните пазари, която се очаква да предпази европейските икономики от финансова криза.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg