Бизнес доверието в Германия изненадващо се е повишило през март, което бе третият му месец на повишение, като данните навеждат инвеститорите на мисълта, че немската икономика успява да се справи с рекордните цени на петрола.

Индексът на института Ifo относно доверието на бизнеса в най-голямата европейска икономика, базирано на мненията на 7 000 изпълнителни мениджъри, се е повишил до 104.8 пункта през настоящия месец, в сравнение със стойността му от 104.1 пункта месец по-рано.

Средните очаквания на анализаторите бяха за лек спад в индикатора до 103.5 пункта, според прогнозите на 37 анализатори, цитирани от финансовото издание Bloomberg.

Немските компании са повишили ефективността си, като в същото време са намалили разходите си за труд, което запазва конкурентоспособността им, въпреки високите цени на петрола при нива над 100 долара за барел и поскъпването на еврото.

Еврото се е повишило със 17% спрямо щатската валута, като през изминалата седмица достигна нови рекордни в историята си стойности.

Очакванията са немската икономика да отбележи известно забавяне през настоящата година, на фона на не особено благоприятната макросреда, а през следващата да стабилизира ръста си.

Много от пазарните наблюдатели са изненадани от развитието на немската икономика и оптимизма на бизнеса, въпреки негативните фактори, които действат в момента.

Компаниите от електронния сектор, както и от тежката индустрия, са създали повече работни места през януари, в сравнение с последните четири десетилетия, на фона на изненадващото силно търсене на немски стоки.

Износът през януари в страната се е повишил с 3.8%, като равнището на безработица в Германия е достигнало 15-годишен минимум при ниво от 8% през февруари.

Това са и факторите, които основно са въздействали за положителната стойност на показателя. Друг фактор е намесата на Европейската Централна Банка на паричните пазари, която се очаква да предпази европейските икономики от финансова криза.