Индексът на бизнес доверието на института Ifo се понижи за втори пореден месец през февруари, въз основа на очакванията за забавянето на най-голямата европейска икономика през тази година, след като през изминалата тя отбеляза най-големия си ръст от шест години насам .

За февруари стойността на показателя възлезе на 107 пункта, в сравнение със стойността му от 107.9 пункта през януари. Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност на показателя от 107.5 пункта.

До голяма степен за забавянето на немската икономика ще допринесат фактори като очакваното продължение на политиката на Европейската централна банка на лихвите в еврозоната, както и повишения данък добавена стойност в страната на 19% от началото на годината, в сравнение с 16% през изминалата година.

ЕЦБ се очаква да повиши равнището на краткосрочните лихви в еврозоната до ниво от 3.75% на годишна база на следващото си заседание през март, на фона на настоящите им нива от 3.5% на годишна база.

Друг фактор, който предопределя забавянето на ръста на немската икономика е поскъпването на еврото спрямо долара с 10% за последните 12 месеца, което ще доведе до забавяне на ръста на износа.

Днес единната валута се разменя на нива от около 1.3120 долара за едно евро, на фона на нивото й от 1.1913 долара преди година.

Повишеното търсене на немските стоки на международните пазари през изминалата година бе и сред основните причини за ускоряването на ръста на БВП на Германия през изминалата година.

През четвъртото тримесечие ръстът на икономиката се ускори до най-високата си стойност за 2006 година от 0.9% на тримесечна база, което превиши средните очаквания на анализаторите за стойност от 0.6% и ръст в размер на 0.8% през третото тримесечие.

На фона на реализирания през 2006 година ръст от 2.7%, през тази година се очаква той да се забави до 1.7%.

Вчера немският индекс DAX се повиши до най-високото си ниво от шест години насам, на фона на продължаващите добри резултати, изнасяни от немските компании за изминалото тримесечие.