Бизнес-доверието в Германия се е понижило с повече от очакванията през септември, достигайки 19-месечен минимум в резултат на опасенията, че поскъпването на еврото ще повлияе негативно върху развитието на най-голямата европейска икономика.

За месеца индексът на института Ifo, базиран на очакванията на 7 000 изпълнителни мениджъри на немски компании, се е понижил до 104.2 пункта, в сравнение с 105.8 пункта през август.

Средните очаквания на анализаторите бяха за стойност от 105 пункта за изминалия месец, сочат данни на Bloomberg.

Понижение отбеляза и индексът на бъдещите очаквания относно развитието на немската икономика през следващите шест месеца. Показателят се е понижил до най-ниската си стойност от ноември 2005 година насам, до 98.7 пункта, в сравнение със 100.4 пункта през август.

До голяма степен влошаването на резултатите се е предопределило от поскъпването на еврото спрямо долара, като единната валута регистрира вчера нов исторически рекорд спрямо щатската при ниво от 1.4130 долара за едно евро.

Към момента валутната двойка се разменя на нива от около 1.4100 долара за евро. Силната европейска валута влияе неблагоприятно на износа на немските компании, като прави техните стоки относително по-скъпи на международните пазари.

Поевтиняването на долара от една страна се предопределя от решението на Фед изненадващо да намали лихвите с половин процентен пункт през изминалата седмица, както и прогнозите, че понижението им ще продължи до края на годината.

Заедно с това инвеститори и анализатори не очакват скоро подобно действие да бъде предприето от страна на Европейската Централна Банка.